BiH
22

Okrugli sto u Goraždu: Kad različitosti spajaju a ne razdvajaju

Piše: E. A.
Medžlis Islamske zajednice Goražde i Crkvena opština Goražde organizirali su u gradu na Drini okrugli sto "Zajedno ka budućnosti". Skup kojem su prisustvovali vjerski službenici , prosvjetni radnici i drugi gosti iz različitih općina, dio je istoimenog projekta čiji je cilj doprinijeti jačanju povjerenja, razumijevanja i mira te izgradnji ljepše budućnosti za sve građane ove zemlje.

"Nepoznavanje vrijednosti drugog i drugačijeg vodi ka problemima, kakvi su nerazumijevanje, neprihvatanje, ignorisanje postojanja drugog, animozitet, strah i neprijateljstvo. Odsustvo osjećaja za zajedničke vrijednosti čini da pripadnici lokalnih zajednica nedovoljno rade u pravcu njihovog rješavanja dok problemi negativno utiču na povjerenje, razumijevanje i odgovornost za zajedničku budućnost", poruka je Okruglog stola.

Dženan efendija Imamović, koordinator projekta, ističe da su ovo zapravo motivi da se ukaže na zajedničke vrijednosti ali i ljepotu različitosti kao i da pripadnici različitih i vjerskih nacionalnih grupa u BIH mogu zajedno raditi na izgradnji bolje budućnosti.

Vrijednost različitosti

U radu okruglog stola učestvovali su imami iz četiri medžlisa Islamske zajednice u BiH i sveštenici četiri crkvene opštine Srpske pravoslavne crkve, nastavnici i profesori iz osnovnih i srednje škole sa prostora šest općina te predstavnici Međureligijskog vijeća BiH, CRS-a, Općine Goražde i Opštine Novo Goražde.

O tome šta islam i hrišćanstvo nude na putu ka zajedničkoj budućnosti govorili su gosti predavači sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči.

"Budućnost je pojam koji je vezan za sadašnjost i prošlost. Zapravo, treba ga živjeti povijesno. Znači, događanja koja se zbivaju kroz prošlost, sadašnjost i budućnost se razotkrivaju u današnja vremena. To znači da je neophodno živjeti dijalog. Dijalog je prisutan kroz davna vremena, kroz povijest cjelokupnog ljudskog društva, kroz dijalog kultura, dijalog naroda ili pak, kroz dijalog pojedinaca. Dijalog znači govoriti drugom i biti spreman saslušati drugoga. Naravno, jako je važan i dijalog sa samim sobom.Odnosno ljudsko biće treba da se nadvije nad svojim kosmosom, mikrokosmosom koji je prisutan u njegovim ili njenim prsima. Da shvati da je prijeko neophodno činiti dobro, biti moralan je upravo ono što govore mnoge religijske tradicije svijeta. Među tim religijskim tradicijama svijeta je nesumnjivo i religija islama", kazao je rekao je, dr. Orhan Jašić, sa Fakulteta islamskih nauka Sarajevo.

Putevi u budućnost

"Mi u sadašnjici trebamo da odlučimo koji su to najbolji putevi koji vode ka budućnosti. Svakako da je to ono čime se zaokuplja naša pažnja, ne samo danas, jer su o budućnosti promišljali vijekovima prije nas i tokom ljudske historije davali različite odgovore. Dakle, iznalaženje ispravnog puta ka budućnosti je pitanje sveukupnog čovječanstva, a pogotovo nas u Bosni i Hercegovini, multietničkoj zemlji koja u sebi objedinjuje više naroda i narodnosti a ujedno predstavnike različitih vjeroispovesti. Naša zadatak ovdje je da razmijenimo mišljenja i podijelimo iskustva kako to mi vidimo, a konkretno u mom slučaju kako to i šta to hrišćanstvo nudi za budućnost. Ja govorim o slobodi ličnosti, govorim o vaspitavanju ljudi da žive u duhu poštovanja svih drugih, u duhu solidarnosti, dakle u duhu vrlina koja se rađaju iz tog vaspitanja, a to su milosrđe i tolerancija", istakao je dr. Nenad Tupeša sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Foča.

Brojne su zajedničke vrijednosti koje spajaju, posebno u vrijeme kada su različitosti na cijeni, istaknuto je danas. Projekat "Zajedno ka budućnosti" podržan je od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost. U martu će biti nastavljen sadnjom parkovskog drveća u Goraždu i Novom Goraždu što će obaviti mladi za koje je u aprilu planiran izlet i historijski sat na kuli Herceg Stjepana Kosače na Samoboru.