Istraživanje
0

Silajdžić uvjerljivo prvi, Raguž za petama Komšiću, Ivanić Radmanoviću

Sarajevo-x.com
Silajdžićev izborni trijumf, prema istraživanju "Dnevnog lista", neće doći u pitanje, jer on uvjerljivo vodi ispred ostalih bošnjačkih kandidata. Komšić također ima prednost, ali mu je za petama Martin Raguž, kao i Ivanić Radmanoviću koji ima tek dva posto više podrške.

Istraživanje javnog mnijenja koje je redakcija "Dnevnog lista" realizirala na uzorku od 1.200 ispitanika (800 u Federaciji BiH i 400 u RS-u) u razdoblju od 1. do 10. avgusta ove godine otkriva zabrinjavajuće nisko zanimanje javnosti za predstojeće opće izbore zakazane za 3. oktobra ove godine. Izlaznost će, prema posljednjem istraživanju, pasti ispod 50 posto (preciznije 48,8 posto) i bit će znatno manja nego četiri godine ranije. Svaki drugi anketirani građanin sumnja da će izići na izbore i glasati jer ne očekuje bitniju promjenu političke situacije u BiH. U odgovorima neodlučnih prevladavali su oni “svi su isti”, “za koga glasovati kad su svi jednaki”, “ne valja vlast, ali ne valja ni oporba” itd.

Prema dobijenim rezultatima, sastav Predsjedništva BiH najvjerojatnije će ostati nepromijenjen i nakon 3. oktobra eove godine, budući da sva tri aktuelna člana državnog vrha BiH - Haris Silajdžić, Željko Komšić i Nebojša Radmanović - imaju sasvim realne izglede da obnove mandat. Istina, trenutna prednost srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića nad rivalom udružene srpske opozicije Mladenom Ivanićem prilično je mršava (svega 2 posto), nasuprot bošnjačkom i hrvatskom favoritu Harisu Silajdžiću i Željku Komšiću, čija prednost nad rivalima u ovom trenutku djeluje nedostižno.

Za bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH takmičit se čak devet kandidata, no stvarna borba će se voditi između tri glavna favorita: Harisa Silajdžića, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, pri čemu je važno napomenuti da je trenutačna Silajdžićeva podrška veća od zbira glasova koje će osvojiti Izetbegović i Radončić. Silajdžićev izborni trijumf neće doći u pitanje čak ni u slučaju da se Radončić odluči povući i pozvati svoje pristaše da glasuju za Izetbegovića. Međutim, valja napomenuti da Silajdžićev trijumf neće biti onako spektakularan kao prije četiri godine kada je do nogu potukao kandidata SDA Sulejmana Tihića. Prema rezultatima istraživanja, Silajdžić će na predstojećim izborima 2010. dobiti nešto manje glasova nego četiri godine ranije.

Kada je u pitanju izbor hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, situacija je slična onoj od prije četiri godine. SDP-ov kandidat Željko Komšić trenutno uživa manju podršku nego prije četiri godine, no još uvijek znatno bolje stoji od kandidata HDZ-a 1990. Martina Raguža i kandidatkinje HDZ-a Borjane Krišto. Situacija bi se, međutim, mogla promijeniti ukoliko bi dva HDZ-a postignula dogovor i odlučila u finiš utrke ući s jednim zajedničkim kandidatom. U tom slučaju, sigurni pobjednik za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bio bi Martin Raguž, koji trenutačno za Komšićem zaostaje šest posto. U svakom slučaju, zbroj glasova koje će osvojiti Raguž i Krišto veći je od broja glasova koje će osvojiti Komšić.