Špekulacije
0

Komšić i Izetbegović u Predsjedništvu, bitka između Radmanovića i Ivanića?

Piše: A. Panjeta
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Iako Centralna izborna komisija BiH još nije objavila prve preliminarne rezultate Općih izbora u BiH, iz izvora bliskih strankama uspjeli smo saznati neke od špekulacija o mogućim rezultatima izbora.

Prema podacima do kojih smo došli, u Zeničko-dobojskom kantonu najviše glasova ima Fahrudin Radončić, dok se u Kantonu Sarajevo bori sa kandidatom SDA Bakirom Izetbegovićem, koji je u neznatnoj prednosti. Bakir Izetbegović ima mnogo više glasova i u nekim općinama gdje je do sada vlast imala Stranka za BiH, a kako nezvanično saznajemo jedna od njih je i općina Olovo.

Kada je Federacija BiH u pitanju, Izetbegović, Radončić i Silajdžić su skoro izjednačeni, mada je navjerovatnije da će pobjednik biti Bakir Izetbegović.

Kada je hrvatski član Predsjedništva BiH u pitanju, mandat će naredne četiri godine ponovo imati Željko Komšić, koji prema trenutno dostupnim informacijama ima oko 50% glasova, i vrlo vjerovatno više od tri glavna bošnjačka kandidata zajedno.

Što se tiče RS-a, vodi se neizvjesna bitna između kandidata PDP-a Mladena Ivanića i kandidata SNSD-a Nebojše Radmanovića. Za sada, Ivanić više glasova ima u istočnom dijelu RS-a, dok Radmanović vodi u Banja Luci i Krajini.

Napominjemo, ovo su ipak špekulacije, a prve preliminarne rezultate će objaviti Centralna izborna komisija u toku večeri.