Istanbul
0

Silajdžić se obratio učesnicima Samita o kulturnim koridorima

FENA
Na Samitu šefova država i vlada jugoistočne Evrope o kulturnim koridorima pod nazivom "Muzika kao metafora kulturnog dijaloga", održanom u Istanbulu, učestvovala je i delegacija Bosne i Hercegovine predvođena predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem.

Predsjedavajući Silajdžić je u obraćanju učesnicima skupa iskazao zahvalnost turskom predsjedniku Abdullahu Gulu za odličnu organizaciju Samita sa, kako je kazao, zanimljivom temom, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

On je uputio i čestitke novoimenovanoj generalnoj direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj.

Silajdžić je istaknuo da je BiH sretna što se na Listi svjetske kulturne baštine nalazi Stari most u Mostaru sa starom jezgrom grada Mostara i most Mehmed-paše Sokolovića.

Iskazao je uedno i nadu da će se na Listi svjetske baštine naći i Stari grad Jajce, pećina Vjetrenica te Štrabački buk na rijeci Uni.

Predsjedavajući Silajdžić je dodao da je BiH odlučila da, zajedno sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom prezentira zajedničku aplikaciju za spomenik stećak kako bi postao dio svjetske kulturne baštine.

On je također zahvalio UNESCO-u na podršci u obnovi tri vjerska objekta u BiH - džamije Ferhadija u Banja Luci, pravoslavne saborne crkve u Mostaru i katoličkog samostana u Derventi, te iskazao nadu da će se obnova ovih objekata završiti tokom mandata novoimenovane direktorice UNESCO-a Irine Bokove.

Ocijenio je da BiH pridaje važnost Projektu Alijansa civilizacije i UNSCO-ovom učešću u njemu.

Predsjedavajući Silajdžić je govorio i o kulturi dijaloga u svijetu, s akcentom na BiH kao tradicionalno multikulturalnu.

Istakao je važnost dijaloga, ali i kulture, odnosno značaj kulture dijaloga. Potcrtao je da je edukacija u kulturi veoma značajna i da na tome treba insistirati u globalnom svijetu kakav je sada.