Haris Silajdžić u UN-u
0

"BiH je jedinstven model kulturnog pluralizma"

Sarajevo-x.com
Haris Silajdžić (Foto: AFP)
Haris Silajdžić (Foto: AFP)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić održao je danas u New Yorku obraćanje na okruglom stolu na temu "Kultura i razvoj,“ kojim je predsjedavao komesar EU za razvoj Andris Piebalgs i predsjednik Komisije Afričke unije Jean Ping.

Govoreći o ključnom značaju koji kultura ima u procesu globalizacije, predsjedavajući Silajdžić je istakao da Bosna i Hercegovina zavrjeđuje posebnu pažnju jer predstavlja jedinstven model kulturnog pluralizma koji treba očuvati i još više afirmisati.

Predsjedavajući Silajdžić je istakao da su autori genocida u Bosni i Hercegovini imali namjeru da unište tu jedinstvenu multietničku kulturu, ali da je ona ipak opstala i predstavlja osnov za punu reintegraciju društva. Predsjedavajući Silajdžić je dodao da upravo to iskustvo Bosne i Hercegovine može poslužiti kao koristan model za ostatak svijeta, a pogotovo za zemlje koje se također oporavljaju od razarajućih iskustava, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

Predsjedavajući Silajdžić je potom prisustvovao otvaranju 6. samita Klintonove globalne inicijative (Clinton Global Initiative - CGI), zajedno za drugim šefovima država koji također učestvuju u radu ove inicijative. Ovo je 3. po redu učešće predsjedavajućeg Silajdžića u radu CGI na poziv predsjednika Clintona.

Za ostatak dana predviđeni su bilateralni sastanci sa premijerom Kuvajta Šeikom Nasserom Mohammedom Al-Sabahom i sa američkim kongresmenom Russom Carnahanom, koji je predsjednik podkomiteta za međunarodne organizacije i ljudska prava i ko-predsjedavajući grupe za Bosnu i Hercegovinu u američkom Kongresu.

Za srijedu je predviđen sastanak sa predsjednikom Clintonom, obraćanje na plenarom zasjedanju samita na visokom nivou posvećenog Milenijumskim razvojnim ciljevima na poziv Generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, učešće na Forumu privatnog sektora UN-a, te učešće u radu okruglog stola na temu "Širenje i jačanje partnerstva“, koji se održavaju u okviru samita o Milenijuskim razvojnim ciljevima.