{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić će se danas obratiti Generalnoj skupštini UN-a

F
25.9.2010. u 11:05
0
10
Silajdžić će se danas obratiti Generalnoj skupštini UN-a
0
Silajdžić će se danas obratiti Generalnoj skupštini UN-a
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji od 21. do 25. septembra boravi u New Yorku, danas bi trebalo da se obrati Generalnoj skupštini UN-a.
Silajdžić je u četvrtak, na poziv predsjednika Turske Abdullaha Güla, održao govor na samitu Vijeća sigurnosti UN-a o temi "Osiguranje efikasnije uloge Vijeća sigurnosti u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti".

On je istakao da je od ključne važnosti da se pravilno primjenjuju prethodno naučene lekcije s obzirom na to da je Vijeće griješilo u prošlosti, te da je Bosna i Hercegovina najilustrativniji primjer za to u modernoj historiji.

Silajdžić je tokom boravka u New Yorku imao bilateralne sastanke sa premijerom Kuvajta šeikom Nasserom Mohammedom Al-Sabahom, te američkim kongresmenom Russom Carnahanom, koji je predsjednik podkomiteta za međunarodne organizacije i ljudska prava i kopredsjedavajući grupe za BiH u američkom Kongresu.

Također, održao je i bilateralni sastanak sa bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom, na čiji poziv je učestvovao u radu Clinton Global Initiative.

Silajdžić je između ostalog govorio i na okruglom stolu o temi "Kultura i razvoj“, na poziv generalnog direktora UNESCO-a, a obratio se i na plenarom zasjedanju samita na visokom nivou posvećenog Milenijskim razvojnim ciljevima, koji je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon sazvao kako bi se razmotrio dosadašnji napredak te ubrzalo ostarivanje tih ciljeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: