New York
0

Silajdžić o investicijama u BiH razgovarao s premijerom Kuvajta

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić sastao se u utorak u New Yorku s premijerom Kuvajta šeikom Nasserom Mohammedom Al-Sabahom.

Razgovarano je o ukupnim odnosima dviju država, a posebno je razmotrena realizacija novog paketa kuvajtskih investicija u BiH, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

Zahvalivši za podršku Kuvajta Bosni i Hercegovini, predsjedavajući Silajdžić je prezentirao nekoliko investiciono-razvojnih projekata u našoj zemlji.

Najavljujući da će ekspertni tim kuvajtskog fonda ubrzo posjetiti BiH da bi razmotrio ove i druge investicione mogućnosti, premijer Al-Sabah je iskazao čvrsto opredjeljenje Kuvajta da nastavi pružati snažnu podršku ekonomskom razvoju BiH.

Sastanku su prisustovavali i ministar vanjskih poslova Kuvajta šeik Mohammed Sabah Al-Salem Al-Sabah, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, savjetnik člana Predsjedništva BiH Nerkez Arifhodžić i stalni predstavnik BiH pri UN-a Ivan Barbalić.

Predsjedavajući Silajdžić je imao i bilateralni sastanak s američkim kongresmenom Russom Carnahanom, predsjedavajućim potkomiteta za međunarodne organizacije i ljudska prava u Kongresu SAD-a, a povodom nedavno održanog saslušanja o BiH pred tim potkomitetom.

Skrećući posebnu pažnju na izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića kojima se zagovara secesija jednog dijela BiH, Silajdžić je upozorio da sve češći i intenzivniji napadi na suverenitet i teritorijalni integritet BiH kod zvaničnika iz RS-a imaju destabilizirajući efekt za cijeli region.

U nastavku razgovora, Silajdžić je istaknuo da je potrebno na suštinski način ukloniti diskriminatorne odredbe iz Ustava BiH te usvojiti evropsku klauzulu na koju se ne bi primjenjivao mehanizam entiteskog glasanja, da bi se omogućilo ispunjavanje uvjeta za integraciju BiH u EU i NATO.

Za danas je predviđen sastanak s bivšim američkim predsjednikom Bilom Clintonom, obraćanje na plenarom zasjedanju samita na visokom nivou posvećenog Milenijskim razvojnim ciljevima, učešće na Forumu privatnog sektora UN-a, učešće u radu okruglog stola o temi "Širenje i jačanje partnerstva", te predsjedavanje sastankom na visokom nivou Kontakt grupe za BiH Organizacije islamske konferencije.