BiH
34

Sigurnost djece u vožnji: Imate li autosjedalicu i jeste li je ispravno postavili?

Piše: D. B.
(Foto: Dalibor Bošnjak/Klix.ba)
U Konzumu u Sarajevu danas je održana konferencija za medije kojom je promovisana preventivna akcija "I ja se vozim u autosjedalici", čiji je cilj podići svijest o važnosti dječije sjedalice, njenom pravilnom postavljanju u automobilu te pravilnom vezivanju djeteta sigurnosnim pojasem.

Na konferenciji za medije su se novinarima obratili direktorica Dječijeg sajma Maja Kujundžić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić te stručnjak za sigurnost saobraćaja iz BIHAMK-a Mersiha Imširović.

"Dječiji sajam uvijek brine o sigurnosti djece. Ovog puta smo se odlučili za akciju 'I ja se vozim u sjedalici' s ciljem da skrenemo pažnju javnosti na sigurnost djece u saobraćaju te da se zajedničkim snagama podigne svijest o pravilnoj upotrebi zakonom propisanih sjedalica, a u konačnici i smanji broj djece stradale u saobraćajnim nesrećama. Dječijem sajmu su se u ovoj akciji pridružili partneri MUP KS i BIHAMK sa svojim stručnim timovima za sigurnost saobraćaja. U okviru ove akcije pripadnici MUP-a KS su od 19. do 24. novembra pregledali vozila na području Kantona Sarajevo te ukazivali vozačima na propuste koji se tiču korištenja autosjedalica", izjavila je Kujundžić.

Korištenje dječije autosjedalice je zakonska obaveza u Bosni i Hercegovini.

"Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH propisano je da je neophodno da djeca budu smještena u autosjedalice i u skladu sa zakonskim odredbama propisno vezana. U akciji 'I ja se vozim u autosjedalici' u kojoj su pregledana vozila u općinama Novi Grad, Novo Sarajevo, Hadžići, Centar i Ilijaš, oko 50 posto pregledanih vozila s djecom u njima uopće nije imalo autosjedalicu. Kada je riječ o automobilima u kojima je bila autosjedalica, u 13 posto slučajeva djeca nisu sjedila u njoj, a u 22 slučaja djeca su bila nevezana", rekao je glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić.

Potom se novinarima obratila Mersiha Imširović, stručnjak za sigurnost saobraćaja pri BIHAMK-u, koja je također ukazala na važnost korištenja autosjedalice.

"Procjenjuje se da bi oko 70 posto djece preživjelo ili ne bi zadobilo teške tjelesne povrede da su bila ispravno vezana u odgovarajućoj autosjedalici. Istraživanja u svijetu su pokazala da 80 psoto roditelja koji prevoze djecu u autosjedalici istu ne postave ispravno ili djecu ne vežu na ispravan način. Time dodatno ugrožavaju sigurnost svoje djece", kazala je Imširović.

Kada je riječ o pravilnom postavljanju i korištenju autosjedalice, izuzetno je važno pratiti upustva.

"Sjedalica mora biti pravilno postavljena i odgovarati djetetu, koje također mora biti pravilno vezano. Sjedalica se postavlja u skladu s uputama proizvođača, kako sjedalice, tako i vozila. Pojas vozila mora odgovarati sjedalici i treba ga provući kroz utore. Autosjedalica mora biti dio vozila, dakle, dovoljno pričvršćena tako da se pri pokušaju njenog pomijeranja pomijera cijeli automobil. Trake pojasa autosjedalice moraju ležati u visini ramena ili malo iznad. U slučaju da se radi o sjedalici kojom se dijete veže direktno pojasom vozila, pojas treba ležati nisko preko bedara i preko sredine ramena. Trake pojasa moraju biti ravne, nezavrnute i dovoljno zategnute, tako da između djeteta i pojasa kod ključne kosti ima prostora za samo jedna prst. Između djeteta i sjedelice ne treba biti dodatno postavljenih materijala, što uključuje džempere i jakne", dodala je Imširović.

Dječiji sajam se ove godine održava od 6 do 8. novembra u centru Skenderija, a pažnja će iti posvećena sigurnosti djece u saobraćaju.