{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Akcija "I ja se vozim u autosjedalici": Provjerite koliko su sigurna vaša djeca

17.10.2015. u 12:51
53
24
Akcija "I ja se vozim u autosjedalici": Provjerite koliko su sigurna vaša djeca
53
Akcija "I ja se vozim u autosjedalici": Provjerite koliko su sigurna vaša djeca
Na području Kantona Sarajevo će se od 19. do 24. oktobra provoditi preventivna akcija pregleda i testiranja autosjedalica u vozilima.
Akciju "I ja se vozim u autosjedalici!" provode MUP KS, BIHAMK i Dječiji sajam u Sarajevu.

Ovom akcijom će se skrenuti pažnja na važnost korištenja, pravilnog odabira, ali i pravilnog postavljanja autosjedalica u automobilima. Iako su zakonom propisane, u velikom broju slučajeva roditelji posjeduju neadekvatne i necertificirane autosjedalice, te ih često nepravilno koriste, a značajan je i broj onih koji ih ne koriste uopće.

Međunarodne statistike pokazuju da 80% vozača ne postavlja sjedalicu pravilno ili u njoj ne veže djecu na pravilan način. Saobraćajne nesreće jedan su od glavnih uzorka smrti djece do 14 godina. Procjenjuje se da bi 70% djece preživjelo, a 90% povreda bi bilo izbjegnuto, da su bila ispravno vezana u autosjedalici. Osim što moraju biti pravilno postavljene, dječije sjedalice moraju biti konstruirane, testirane i odobrene za upotrebu u skladu sa zakonskim regulativama.Akcija "I ja se vozim u autosjedalici" će se realizovati na saobraćajnicama u Kantonu Sarajevo i ona je isključivo preventivnog i informativnog karaketra, a cilj joj je ukazati roditeljima na pravilno korištenje certificiranih autosjedalica, te ih upoznati sa njihovim učinkom prilikom automobilskih nesreća, odnosno fatalnim posljedicama nepravilnog korištenja. Ova akcija poslužit će i kao odličan uzorak, kako bi se dobila aktuelna bh. statistika o korištenju autosjedalica, a njeni rezultati će biti prezentirani javnosti i medijima u subotu 24.10.2015. godine

Tom prilikom će zainteresirani roditelji i osobe koje prevoze djecu imati mogućnost da se upoznaju sa svim aspektima korištenja autosjedalica i priliku da stručni tim provjeri da li u svojim vozilima koriste ispravne sjedalice i na ispravan način.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: