"Ima li bujruma?"
77

Sezona gori, a ispomoć se čeka: U Ambasadu BiH u Rijadu stiže tehnički pomoćnik - kad dobije vizu

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Turisti iz Saudijske Arabije, koji su ove godine imali namjeru posjetiti BiH, onemogućeni su u svojim naumima zbog "tehničkih problema" Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ambasade BiH u Rijadu. Iako je problem sa nedostatkom stickera za vize riješen, u Rijadu još uvijek očekaju ispomoć za obradu zahtjeva za vize. U jeku sezone, potencijalni tehnički pomoćnik iz BiH čeka vizu Saudijske Arabije.

Ambasador BiH u Rijadu Senahid Bristrić tvrdi da je problem sa nedostatkom stickera za vize riješen, ali da još uvijek imaju problem sa obradom zahtjeva zbog nedostatka ljudi.

Prema važećem pravilniku, u ambasadi su sistematizovana samo tri radna mjesta. Trenutno samo jedan tehnički sekretar vrši obradu zahtjeva te je fizički nemoguće da stigne završiti sve na vrijeme. Ambasador mu se pridružio u poslu, a tvrde da su radili i za Bajram.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH ističu da će ispomoć biti poslata kad se odobri viza novom kolegi, a da je Đerminu Redžepagiću, koji je proteklu godinu radio na tehničkoj ispomoći u Ambasadi BiH u Rijadu, istekla jednogodišnja dužnost.

Ambasador Bristrić je ranije za Klix.ba kazao da je Ministarstvo vanjskih poslova Redžepagića povuklo bez ikakvog obrazloženja, a da su pritom imali problema i sa nedostatkom stickera, na šta je on pravovremeno upozoravao.

"Očekujemo da ćemo ove godine imati blizu 30.000 zahtjeva saudijskih turista koji žele posjetiti BiH", kazao je Bristrić, dodavši da je nemoguće da jedan čovjek obradi toliki broj zahtjeva.

"Sad imamo stickere, ali to je dovoljno za dvije sedmice. Neizvjesno je hoće li ponovo nastati problem. Uskoro treba i ispomoć da nam stigne. Do tada svi radimo, ambasador inače ne unosi podatke u sistem, ali sad sam se pridružio da pomognem i to u vrijeme kad svi uživaju u blagodatima Bajrama", kazao nam je Bristrić.

S druge pak stranke, iz Ministarstva vanjskih poslova negiraju da je bilo ikakvih problema sa stickerima za vize, a ne vide problem u tome što ispomoć nije pravovremeno osigurana.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak nije bio voljan da prokomentariše navedeni "tehnički problem".