BiH
409

Šetnja za hidžab i u Zenici: Ovo sam ja i ono što želim da budem

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici više stotina građana danas je mirnom šetnjom dalo podršku za hidžab te su tražili ukidanje odluke Visokog sudskog tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine o zabrani nošenja hidžaba u pravosudnim institucijama.

Organizatori današnje šetnje su jasno i glasno poručili šta žele, a to je ukidanje odluke koja vrši diskriminaciju među ljudima u BiH.

"Ovo je sramna i diskriminirajuća odluka o nošenju mahrame ili hidžaba u pravosudnim institucijama. Kod nas kako ide, to bi se veoma brzo proširilo i na druge institucije i škole, a mi to ne želimo i protivimo se toj odluci", kazala je koordinatorica šetnje Amara Šabić-Langić.

Šabić-Langić je dodala kako je današnji i više nego zadovoljavajući odziv građana i građanki Zenice nije iznenadio.

"Očekivali smo ovakav odziv jer Zenica je poznata kao grad mišljenja. Zeničani ne pale televiziju da grade mišljenje, već ga izgrađuju lično. Ovo se tiče svih ljudi u BiH jer je sramota nekome naređivati šta će nositi na svojoj glavi. Ovdje ni psima ne odlučujemo gdje će šetati, a gdje ne", izjavila je Šabić-Langić i dodala da je hidžab njena verifikacija, ono što jeste i što teži da bude.

Učesnici su transparentima poručili da hidžab predstavlja njihovu odluku, ponos, mir, počast i njihov lični izbor.