{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šetnja i svijeće u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici

3.5.2012. u 08:11
5
0
Šetnja i svijeće u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici
5
Šetnja i svijeće u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici
Prošlogodišnje obilježavanje u Dobrovoljačkoj (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Mirnom šetnjom sa cvijećem i upaljenim svijećama nekadašnjom Dobrovoljačkom ulicom u Sarajevu danas će biti nastavljeno obilježavanje 20 godina od stradanja pripadnika JNA u ovoj ulici.
Nakon mirne šetnje u Sarajevu, koja je zakazana za 10:00 sati, u Spomen-crkvi u Miljevićima u Istočnom Sarajevu biće služen parastos sa početkom u 11:00 sati, dok će u 12:00 sati biće položeno cvijeće na Spomen-krstu na Vojničkom groblju.

Obilježavanju 20 godina od stradnja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici prisustvovaće i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Duhovno-poetskom akademijom, koja je održana sinoć u Istočnom Sarajevu, počelo je obilježavanje 20 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Podsjećamo da je prvo obilježavanje stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici održano prošle godine kada je umjesto najavljenih 300 u Sarajevo stiglo 100-njak osoba predvođenih čelnicima SNSD-a. Tokom mirne šetnje i paljenja svijeća nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

U januaru ove godine Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića za Dobrovoljačku ulicu, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela. 

Nakon opsežne istrage, nareba o obustavi istrage protiv spomenutih osumnjičenih osoba donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.

Dosadašnjom istragom Tužilaštva je utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici, ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: