{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šetnja i svijeće u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici

3.5.2012. u 08:11
5
0
Šetnja i svijeće u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici
5
Šetnja i svijeće u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici
Prošlogodišnje obilježavanje u Dobrovoljačkoj (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Mirnom šetnjom sa cvijećem i upaljenim svijećama nekadašnjom Dobrovoljačkom ulicom u Sarajevu danas će biti nastavljeno obilježavanje 20 godina od stradanja pripadnika JNA u ovoj ulici.
Nakon mirne šetnje u Sarajevu, koja je zakazana za 10:00 sati, u Spomen-crkvi u Miljevićima u Istočnom Sarajevu biće služen parastos sa početkom u 11:00 sati, dok će u 12:00 sati biće položeno cvijeće na Spomen-krstu na Vojničkom groblju.

Obilježavanju 20 godina od stradnja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici prisustvovaće i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Duhovno-poetskom akademijom, koja je održana sinoć u Istočnom Sarajevu, počelo je obilježavanje 20 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Podsjećamo da je prvo obilježavanje stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici održano prošle godine kada je umjesto najavljenih 300 u Sarajevo stiglo 100-njak osoba predvođenih čelnicima SNSD-a. Tokom mirne šetnje i paljenja svijeća nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

U januaru ove godine Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića za Dobrovoljačku ulicu, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela. 

Nakon opsežne istrage, nareba o obustavi istrage protiv spomenutih osumnjičenih osoba donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.

Dosadašnjom istragom Tužilaštva je utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici, ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: