BiH
3

Sastanak u vezi sa obilježavanjem godišnjice stradanja u Dobrovoljačkoj

SRNA
Sastanak Pododbora za obilježavanje značajnih historijskih događaja Vlade Republike Srpske bit će održan danas na Palama u 12.00 sati u objektu "Kikinda", najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Prethodno, u 10.00 sati, članovi Pododbora za obilježavanje značajnih historijskih događaja sastat će se u Sarajevu sa predstavnicima MUP-a Kantona Sarajevo u vezi sa obilježavanjem 20 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

   Nakon sastanaka su predviđene izjave za medije.

   "Prošle sedmice imali smo preliminarni sastanak u MUP-u Kantona Sarajevo i, u skladu sa kantonalnim Zakonom o javnom okupljanju, podnijeli smo zahtjev za održavanje skupa u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, na istom mjestu gdje i prošle godine", rekao je Srni predsjednik Pododbora Velimir Dunjić.

   Prema njegovim riječima, planirano je da porodice stradalih, preživjeli iz Dobrovoljačke i drugi učesnici skupa 3. maja mirnom šetnjom, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća obilježe 20 godina od stradanja pripadnika JNA.

   "Okupljanje je predviđeno ispred crkve u Miljevićima, u Istočnom Sarajevu, a potom odlazak u Sarajevo do mjesta događaja", precizirao je Dunjić.

   Poslije obilježavanja događaja u Dobrovoljačkoj, planiran je povratak u Miljeviće, gdje će biti služen parastos, te položeni vijenci i zapaljene svijeće na Spomen-krstu na Vojničkom groblju.
   Dan ranije, 2. maja, u Istočnom Sarajevu bit će održana duhovna akademija posvećena stradanju vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici.