Jako policijsko obezbjeđenje
7

FOTO / Skup u Dobrovoljačkoj uz psovke i uvrede, policajci čuvaju cvijeće

Piše: Almir Panjeta
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Jake policijske snage od ranog jutra su obezbjeđivale Dobrovoljačku i Skenderiju (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
U Dobrovoljačkoj ulici je danas obilježena godišnjica stradanja vojnika JNA 3. maja 1992. godine. Nedaleko od tog mjesta, održan je skup pripadnika Koordinacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo, koji obilježavaju stradanja branitelja Sarajeva u maju 1992. godine.

Kolonu koja je krenula iz Miljevića obezbjeđivale su jake policijske snage raspoređene duž cijele trase njihovog kretanja, a najviše policajaca bilo je na samom mjestu polaganja cvijeća i paljenja svijeća.

Akciju obezbjeđivanja događaja pratio je i ministar unutrašnjih poslova Muhamed Budimlić.

Na obližnjoj zgradi osvanuo je grafit "Jovan Divjak - heroj", a kada je kolona s delegacijom iz Republike Srpske stigla u nekadašnju Dobrovoljačku ulicu dočekali su ih povici ranije okupljenih predstavnika Koordinacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo: "Ubice, ubice!", "Ubili ste mi majku, sad ste došli tu da me provocirate!", "Ubili ste 11.000 Sarajlija, kako vas nije stid?".

Iako je između dvije grupe bio postavljen kordon specijalne policije, nije bilo pokušaja da neko krene prema drugoj strani i sve se završilo na povicima, psovkama i verbalnim uvredama. Predstavnici delegacije iz RS-a među kojima su bili Aleksandra Pandurević iz SDS-a, Staša Košarac iz SNSD-a, Zoran Đerić iz PDP-a, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, Ninoslav Stojadinović, ambasador Srbije u BiH, kao i porodice ubijenih vojnika položili su svijeće i položili cvijeće na stablo koje je prethodno doneseno.

"U Dobrovoljačkoj se nedvosmisleno desio zločin, ali ne prema sprskom narodu, već prema JNA u kojoj su bili i pripadnici drugih vjera", kazao je ambasador Srbije Stojadinović.

Političkim predstavnicima RS-a povici i verbalne uvrede nekolicine okupljenih s druge strane policijskog kordona odlično su poslužili da aktueliziraju priče o nemogućnosti suživota te raspadu BiH.

"Ovo što smo danas ovdje vidjeli samo je još jedan od pokazatelja raspada BiH i jasna poruka Srbima da nisu dobrodošli u Sarajevo", kazao je Košarac, dok je njegove stavove ponovila i Pandurevićeva dodajući kako se slične stvari nisu dešavale prilikom komemoracija bošnjačkim žrtvama .

"Sramota je da se događa nešto ovako. Mi ne želimo dijeliti žrtve po nacionalnosti i svi treba da imaju pravo doći i pokloniti se žrtvama bilo gdje u BiH. Ovako se šalju loše poruke svima. Kada su komemoracije u RS, poput one u Potočarima, ovakve stvari se nikada nisu dešavale", kazao je Zoran Đerić iz PDP-a.

U svemu tome, najmanje se čula majka 19-godišnjeg pitomca JNA koji je poginuo u koloni i kojoj nije bitno ko je prvi počeo pucati.

"Mog sina nema. Otac mu je od tuge za njim obolio i umro. Želim da sve majke mogu obilježiti smrt svoje djece bez obzira na naciju. Meni su obećali da će me pustiti u Dobrovoljačku, a nisu me pustili! Gdje je sada gradonačelnik Sarajeva?! On je trebao biti ovdje sa nama i obezbijediti nam da dostojanstveno odamo počast", vikala je kroz suze uplakana majka poginulog vojnika.

"Ovo je i moja Bosna! Zašto mi ne daju da na miru položim cvijeće?!", vikala je druga žena.

Nakon mirne šetnje, polaganja cvijeća i paljenja svijeća u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, obilježavanje 20 godina od stradanja pripadnika JNA nastavljeno je služenjem parastosa u Spomen-crkvi u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, te polaganjem cvijeća na Spomen-krstu na tamošnjem Vojničkom groblju.

S druge strane, predstavnici Zelenih beretki i građani Sarajeva nisu krili razočarenje što se u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici obilježava stradanje pripadnika vojnika JNA. U Dobrovoljačkoj ulici je, prema istrazi Tužilaštva BiH, ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba. Tužilaštvo je u januaru ove godine obustavilo istragu protiv osoba osumnjičenih za dešavanja u Dobrovoljačkoj 3. maja 1992. godine.

"Skup u Dobrovoljačkoj ulici pokušaj je minimiziranja agresije na BiH, opsade Sarajeva i izjednačavanja žrtava i agresora. Prije povlačenja iz kasarne na Bistriku imali smo prijavljenih preko 200 uznemiravanja, a iz te iste komande ubijeno je i 16 građana Sarajeva i naših boraca", kazao je vidno uznemireni predsjednik Udruženja "Zelene beretke" Muhamed Švrakić.

"Ubijali su nas! Ubijali su nam djecu a sad su došli da nas provociraju", vikao je Murat Šabanović, bivši komandant odbrane Višegrada. Tu je bio i sarajevski ratni komandant Dževad Topić Topa koji je također kazao kako okupljanje u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj smatra uvredom za sve koji su preživjeli opsadu Sarajeva "a danas ne mogu proći ulicom zbog onih koji su Sarajevo držali opkoljenim".

Potom su predstavnici "Zelenih beretki" i građani koji su se tu okupili položili vijenac na spomen-ploče ubijenim borcima i civilima stradalim u vrijeme dok su snage JNA bile u Komandi Druge vojne oblasti na Bistriku, ali i tokom cijele opsade Sarajeva.

Nakon što je kolona otišla put Miljevića, na mjestu okupljanja ostao je manji broj građana, a specijalci su okružili položeno cvijeće i svijeće i čuvaju ga od eventualnog uništavanja.