Nova vlada do 31.12.
126

Šestorka u Sarajevu opstaje, ali neće svi u izvršnu vlast: Danas imena budućih ministara

Piše: S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predstavnici šest stranaka koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo gotovo svakodnevno zasjedaju te prema njihovim riječima utvrđuju detalje za novu vladu. Kako Klix.ba saznaje, do kraja dana bi trebala biti saopćena imena budućih ministara, a gotovo je izvjesno da sve stranke šestorke neće u izvršnu vlast.

Naime, kako nam je potvrđeno, Demokratska fronta (DF) i Nezavisna bosnaskohercegovačka lista (NBL) nisu previše "zagrijane" da participiraju u izvršnoj vlasti. Pregovarač iz DF-a Milan Dunović čak je spominjao mogućnost da jedno ministarstvo koje im pripada prepuste SDP-u.

U prvobitnoj raspodjeli resora DF-u je trebalo pripasti Ministarstvo zdravstva, a u kombinacijama za ministra se spominje i Rusmir Mesihović, bivši zastupnik u Parlamentu FBiH i direktor KCUS-a.

S druge strane, ni NBL nije mnogo zaintereseiran za izvršnu vlast te bi Ministarstvo obrazovanja najvjerovatnije rado zamijenili opcijom da biraju neke od direktorskih pozicija u javnim preduzećima.

Ministarstvo obrazovanja i nauke je prvobitno trebalo pripasti NBL-u, ali je sve izvjesnije da će to preuzeti Narod i pravda te bi ta stranka trebala imati četiri ministarske pozicije i to resor obrazovanja, finansija, privrede i policije. SBB će dobiti Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za boračka pitanja.

SDP-u je pripalo Ministarstvo pravde, Ministarstvo rada i socijalne politike te Ministarstvo saobraćaja. DF-u je prvobitno pripalo Ministarstvo zdravstva, ali sada nije izvjesno da li će se odreći toga u ime SDP-a.

Našoj stranci pored premijerske pozicije pripadaju i dva ministarstva i to Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i okoliša.

Nakon što imena ministara budu poznata i potvrđena među stranačkim partnerima, trebao bi biti zakazan Kolegij Skupštine KS, na kojem bi se trebao odrediti datum za imenovanje nove vlade.

Tako da je izvjesno formiranje nove vlade u Sarajevu do kraja ove godine.