BiH
0

Šesti sastanak ministara pravde u BiH: Teško do dogovora, ali stavovi sve bliži

Anadolija
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Na šestom sastanku ministara pravde u Bosni i Hercegovini, u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu, održanog jučer i danas u Banjoj Luci, približeni su stavovi o nastavku reforme zakona o sudovima.

"Krećemo se u jako dobrom smjeru, stavove smo jako približili i probleme koje smo imali do sada stavili smo ih sa strane. Podgrupa koju je formiralo Ministarstvo pravde BiH će nastaviti raditi, i očekujemo da ćemo uskoro sa stručnjacima iz Evropske komisije moći napraviti nekakav nacrt zakona koji može ići u proceduru", kazao je Josip Grubeša, ministar pravde u Vijeću ministara BiH. Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske rekao je da je tačno da se sagovornici približavaju u stavovima i da se vrlo teško dogovaramo, ali da to ne treba bilo koga da obeshrabri, naprotiv treba da podigne energiju i motivaciju da dođu do rješenja.

"Konstatovali smo da je podgrupa uradila dobar posao do tačke do koje su mogli sami, odgovornost u ovom trenutku svakako jeste na ministarstvima prave, komisiji Brčko distrikta i dodatnoj argumentaciji", rekao je Kasipović i dodao da je od velike pomoći bilo učešće Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), te Evropske komisije koja bdije nad cijelim ovim procesom.

Na pitanje novinara kada bi se nacrt zakona naći u proceduri Grubeša je rekao da je teško govoriti o rokovima.

"Moramo naći što kvalitetnije rješenje, imati zakone koji će dati pravnu sigurnost građanima i sudovima. Idemo prema euroatlanskim integracijama i moramo imati vladavinu prava", rekao je Grubeša.

Na pitanja o čemu se konkretno radi Kasipović je rekao da u niveliranom prijedlogu koji je jučer i danas iznijelo ministarstvo pravde RS govorilo o krivičnim djelima iz krivičnog zakona BiH i drugih zakona koje je usvojila Parlamentarne skupština BiH, pa su to konkretizirali na krivična djela terorizma, finansiranja terorističkih aktivnosti i pranja novca, ako je usljed tih krivičnih dijela nastupila šteta većih razmjera za institucije BiH.

"Mi vidimo da ta djela mogu biti u nadležnosti Suda BiH, pod uslovom da postoji organizirana grupa koja ih realizuje, da postoji djelo koje je izvršeno na teritoriji dva entiteta ili jednog entiteta i Brčko distrikta, da možemo racionalno govoriti o elementima inostranosti kada je riječ o ovim krivičnim djelima", kazao je Kasipović i dodao da o ovom prijedlogu iz RS i prijedlogu podgrupe, treba obaviti konsultacije.

Osim Kasipovića i Grubeše, sastanku su prisustvovali i ministar pravde FBiH Mato Jozić, predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH Safet Pizović.

Kasipović je govoreći o izvršnim presudama Vojnog suda u Odžaku, prema licima u Šamcu, rekao da je obavio konsultacije sa predsjednikom Boračke organizacije i sa ljudima kojima će biti moguće uručene ovakve presude.

"Dogovorili smo da uz pomoć VSTV-a nađemo rješenje za sudbine ovih ljudi. Riječ je o presudama nekadašnjeg vojnog suda, koje su stajale u ladicama 20 godina i koje su se na krajnje neobičan način se pojavile u javnosti", kazao je Kasipović i dodao da će direktno nastojati da ima uvid u svaku dalju aktivnost suda jer je ovo pitanje bez presedana i može izazvati vrlo štetne posljedice u čitavoj BiH.

Na sastanku juče i danas precizirano je da budu izvršene izmjene Protokola između ministarstava pravde RS i FBiH, kada je riječ o upućivanju određenih lica na izdržavanje kazne u kazneno-popravnim zavodima.

"Poznat vam je primjer vezano za jednu osuđenu osoba iz Prijedora. Vjerujem da će RS i FBiH naći optimalno rješenje u interesu ovih ljudi i njihovih porodica" dodao je Kasipović.