BiH
0

Grubeša - Brammertz: Otkočiti rješavanje preostalih predmeta ratnih zločina

FENA
Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se danas sa glavnim tužiteljem Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Sergeom Brammertzom u okviru priprema za redovno šestomjesečno izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Pozdravljajući napore koji se ulažu na aktuelnim reformama pravosuđa, glavni tužitelj je posebice istakao značaj postizanja dogovora o uspostavi drugostupanjskog, Višeg suda BiH.

Ministar pravde BiH predstavio je dosadašnje aktivnosti poduzete u okviru Strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, naglašavajući da su stavovi svih učesnika značajno približeni.

"Ostaje nam još pitanje kaznene nadležnosti Suda BiH, ali sam uvjeren da su svi učesnici spremni na kompromis i da ćemo usuglašeno rješenje ponuditi u narednih mjesec dana", pojasnio je ministar Grubeša, naglašavajući da će budući dijalozi „biti usmjereni u pravcu razmatranja zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću i Tužiteljstvu BiH.“

Glavni tužilac Haškog tribunala posebno je akcentirao potrebu rješavanja predmeta ratnih zločina koji su još otvoreni, uz dodatno unapređenje suradnje s državama u susjedstvu na procesuiranju predmeta iz tzv. kategorije 2, a koji su iz tužiteljstva Haškog tribunala, kao najsloženiji predmeti proslijeđeni na procesuiranje pravosuđu BiH.

Zaključeno je da jedan od glavnih problema, na kojima u narednom periodu treba raditi, ustaljena praksa sudova u BiH da kazne izriču prema različitim kaznenim zakonodavstvima.

"Samo ujednačenom sudskom praksom možemo vratiti povjerenje građana u pravosuđe. Sa druge strane, činjenica da je do sada podignuto 600 optužnica za ratne zločine, jasno pokazuje da borba za uspostavu vladavine prava itekako daje rezultate", naglasio je ministar Grubeša, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.