{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šest stranaka u Kantonu Sarajevo: Imamo skupštinsku većinu, na dobrom smo putu

13.11.2018. u 11:41
635
187
Šest stranaka u Kantonu Sarajevo: Imamo skupštinsku većinu, na dobrom smo putu
635
Predstavnici šest stranaka nastavili su pregovore o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, a sa današnjeg sastanka su poručili da imaju većinu od 24 zastupnika i da su na tragu formalno-pravnog formiranja skupštinske većine u Kantonu Sarajevo.
Na sastanku su prisustvovali predstavnici Naroda i pravde, Naše stranke, Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost i Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković je istakao da su u skladu s rokovima usaglasili principe koji će biti verificirani nakon što radne grupe završe svoj posao.

"Termin je 16. novembar, da obrade sve mjere koje će biti dio našeg zajedničkog dokumenta. To su mjere i principi buduće skupštinske većine u Skupštini Kantona Sarajevo, za mandat od 2018. do 2022. godine", rekao je Konaković.

Poručio je da izražavaju nezadovoljstvo i zabrinutost radom Centralne izborne komisije BiH koja nije dostavila certifikate Skupštini Kantona Sarajevo.

"Konstituirajuća skupština ne može biti zakazana poslovnikom predviđenim rokovima. Imamo njihove dokumente da su 6. novembra službeno objavljeni rezultati, a još uvijek nemamo certifikate. Pozivamo CIK da u skladu sa zakonskim rokom dostavi certifikate", rekao je Konaković.

Jedan od zaključaka sa sastanka je, također, da prilikom usvajanja budžeta za 2019. ne budu predviđena sredstva za one koji su zaposleni uprkos moratoriju za zapošljavanje. Ovo je predložila Segmedina Srna Bajramović iz SDP-a.

"Protiv onih koji su prekršili ove mjere bit će poduzete neophodne mjere, odnosno podnesene krivične prijave tamo gdje budu kršili zakon", upozorio je Konaković.

Jedna od tema današnjeg sastanka bio je i budžet, odnosno njegovo usklađivanje s principima budućeg rada skupštinske većine, a naglašeno je da će stranke formirati timove koji će raditi na usklađivanju budžeta i čak do kraja ove godine, nakon formiranja skupštinske većine.

Damir Mašić iz Socijaldemokratske partije BiH je rekao da je zadovoljan dinamikom kojom se pregovori šest stranaka odvijaju.

"Kada finaliziramo ove stvari otvorit će se pitanja o tome ko će biti u kojem ministarstvu", istakao je Mašić.

Poručio je da CIK nastavlja nezakonit rad zato što nisu dostavljeni certifikati te da mu nije jasno zašto su pojedinim kantonima dostavljeni certifikati.

Mirvad Kurić iz Saveza za bolju budućnost je poručio kako insistira da se CIK što prije očituje o tome zašto nisu dostavljeni certifikati.

Milan Dunović iz Demokratske fronte je istakao da su sami sebi postali dosadni kada se spomene riječ principi, ali da je to jedini put da se formiranje skupštinske većine uradi na pravi način.

Edin Forto iz Naše stranke je poručio da je atmosfera, kada je riječ o pregovorima, ohrabrujuća.

Naredni sastanak ovih šest stranaka zakazan je za ponedjeljak u 13 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: