Sve zbog krize budžeta
0

Šest ministara SDA u Vladi KS podnosi ostavku?

FENA
Šest ministara iz Stranke demokratske akcije u Vladi Kantona Sarajevo uputilo je jučer zahtjev za očitovanjem Izvršnom odboru KO SDA da im se omogući odstupanje s ministarske dužnosti u Vladi zbog posljednjih dešavanja u tom izvršnom tijelu, koja su kulminirala prosljeđivanjem u proceduru Nacrta budžeta KS-a.

Zahtjev je predat naruke predsjednika Izvršnog odbora KO SDA Abdulharisa Šete, a očitovanje o njemu se očekuje krajem ove sedmice.

Potpisnici su ministri kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović, obrazovanja i nauke Safet Kešo, unutrašnjih poslova Željko Mijatović, prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić, stambenih poslova Čedomir Lukić te finansija Muhamed Kozadra.

Ministar kulture i sporta KS-a Emir Hadžihafizbegović na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu kao razlog takvom zahtjevu naveo atmosferu potpunog omalovažavanja i ignoriranja svih pravila u radu Vlade KS-a, osim pravila preglasavanja ministara SDA po svaku cijenu.

On je pojasnio da je Nacrt budžeta KS-a donio premijer KS-a Besim Mehmedić bez saglasnosti s ministrima iz SDA. Naveo je da su sve budžetske restrikcije stavljene na štetu ministarstava na čijem su čelu ministri iz reda SDA.

Ukazao je i na činjenicu da je tim restrikcijama ugrožen vrhunski sport u Sarajevu, čiji su nosioci učesnici mnogih međunarodnih takmičarskih susreta.

"Ponudom ostavki željeli smo pokazati da ovdje nismo došli ni zbog kakvih fotelja ili hedonističkih pobuda, već odgovornog i predanog rada. Ne želimo biti saučesnici ni u čemu što je inskonstruisano", kazao je Hadžihafizbegović.

O aktuelnom je problemu u Vladi KS-a govorio i ministar unutrašnjih poslova Željko Mijatović, naglašavajući da spomenuti ministri još jednom mole premijera KS-a Besima Mehmedića da povuče Nacrt budžeta KS-a iz procedure s ciljem da se on donese partnerskim odnosom i na usaglašeni način.

Potcrtao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova ostalo bez budžetskih sredstava za nabavku opreme, kao što su vozila, sredstva veze, računarska oprema i druga sredstva neophodna za osiguravanje bolje sigurnosti građana KS-a.

"Teško mogu preuzeti daljnju odgovornost za sigurnosnu situaciju u KS-u poslije ovih dešavanja", istaknuo je Mijatović.

Ministri iz SDA u Vladi KS-a čekat će očitovanje Izvršnog odbora KOSDA o njihovom zahtjevu da bi mogli definirati daljnje korake i budući rad u Vladi KS-a.