Haški tribunal
0

Šešelj traži privilegiranu telefonsku komunikaciju

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zatražio je od Haškog tribunala da mu se ponovo omogući pravo na "privilegiranu telefonsku komunikaciju" s njegovim pravnim savjetnicima.

"Pravni savjetnici ni na koji način nisu učestvovali u mojim aktima nepoštovanja Haškog tribunala", obrazložio je Šešelj u podnesku koji je 31. oktobra uputio predsjedniku suda.

Šešelj je zatražio da se "hitno" poništi odluka sekretara Tribunala Johna Hockinga, koji je, kako on tvrdi, samo na osnovu sumnje o mogućoj zloupotrebi ukinuo njegovo pravo na privilegiranu telefonsku komunikaciju s pravnim savjetnicima, javio je Tanjug.

Lider radikala je podsjetio da je 2004. i 2005. godine, kad su mu bile zabranjene posjete i telefonska i poštanska komunikacija, pronalazio načine da pisma pošalje u Beograd, od kojih su neka objavljena i u medijima.

"To što ja svjesno kršim propise, sekretaru ne može biti opravdanje da i on krši propise", smatra Šešelj.

On je zatražio da mu se rokovi za podnošenje žalbi ili drugih podnesaka sudu počnu računati od dana kad mu bude ponovo omogućena privilegirana telefonska komunikacija s pravnim savjetnicima.

Lideru radikala je 28. oktobra na mjesec dana uveden nadzor nad svim oblicima komunikacije s pravnim savjetnicima, zbog sumnje da ih je koristio za otkrivanje povjerljivih informacija iz procesa koji se protiv njega vode u Haškom tribunalu.

Šešelj može komunicirati s pravnim timom na uobičajen način, ali se to ne primjenjuje kako sud ne bi imao uvid u sadržaje razgovora i prepiski.

Protiv Šešelja je u maju podignuta treća optužnica za nepoštovanje suda jer je na svojoj internetskoj stranici objavio četiri knjige i pet povjerljivih podnesaka s informacijama o većem broju zaštićenih svjedoka, koje je sam podnio sudu u okviru prethodnih suđenja.

Lideru SRS-a se u odvojenom postupku u Haagu sudi zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini od 1991. do 1993. godine.