|

Šešelj sutra pred sudom u postupku zbog nepoštovanja suda

Šešelj sutra pred sudom u postupku zbog nepoštovanja suda
0
F
FENA
10.11.2011. u 11:08
0
komentara
0

dijeljenja
Šešelj sutra pred sudom u postupku zbog nepoštovanja suda Vojislav Šešelj
Ponovno stupanje Vojislava Šešelja pred Haškim sudom u trećem postupku zbog nepoštovanja suda zakazano je za petak pred sudijom Burtonom Hallom, saopćeno je iz ICTY-a. Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, kome se trenutno sudi pred Međunarodnim sudom za navodne ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini od 1991. do 1994. godine, optužen je zbog toga što, suprotno nalozima Vijeća, nije uklonio povjerljive informacije sa svog ličnog websitea.
Poverljive informacije koje je Šešelj objavio na svom websiteu uključuju četiri knjige čiji je optuženi autor i pet poverljivih podnesaka koje je on podnio u okviru glavnog postupka i dva prethodna postupka za nepoštovanje suda. Te knjige i podnesci sadrže poverljive informacije o više zaštićenih svjedoka koji su svjedočili u glavnom postupku koji se pred Međunarodnim sudom vodi protiv njega po optužbama za ratne zločine.

Na svom prvom stupanju pred sud 6. jula 2011., optuženi se izjasnio da nije kriv po navodima optužnice, koja se u to vrijeme odnosila na tri knjige i pet poverljivih podnesaka. Nakon što optuženi nije postupio po nalogu da ukloni knjigu sa svog websitea, koji je zaveden na poverljivom osnovu 15. jula 2011, Pretresno vijeće je dopunilo svoj Nalog umjesto optužnice kako bi se uključile četiri umjesto tri knjige. Ponovno prvo stupanje pred sud je održano u petak 4. novembra 2011., na kojem je optuženi odbio da se izjasni o krivici po navodima izmenjene optužnice. Pretresno vijeće je naložilo da se ponovno stupanje pred sud održi u roku od 10 dana od ponovnog prvog stupanja pred sud kako bi se optuženom dala nova prilika da se izjasni o krivici po navodima izmenjene optužnice.

Ovo je treći put da se Šešelj tereti za nepoštovanje Međunarodnog suda. Prethodne optužbe su se odnosile na dve od četiri knjige koje su navedene u najnovijoj optužnici. Žalbeno vijeće je 19. maja 2010. godine potvrdilo zaključak Pretresnog vijeća da je Šešelj kriv za nepoštovanje suda jer je u knjizi čiji je autor objelodanio lične podatke zaštićenih svjedoka i osudilo ga na kaznu od 15 mjeseci zatvora. Šešelju je naloženo da ukloni tu knjigu sa svog websitea. Postupak za nepoštovanje suda protiv Šešelja pokrenut je po drugi put u februaru 2010. zbog objelodanjivanja ličnih podataka zaštićenih svjedoka u knjizi čiji je on autor, a 31. oktobra 2011. Pretresno vijeće ga je osudilo na kaznu od 18 mjeseci zatvora.

Međunarodni sud smatra integritet svedoka i poverljivih materijala ključnim elementima sudskog postupka. Nekoliko osoba koje su pokušale da ometaju sudske postupke objavljujući poverljive informacije krivično je gonjeno i osuđeno, navodi se u četvrtak u saopćenju ICTY-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.