{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šešelju se ponovo sudi zbog nepoštivanja suda

F
2.11.2011. u 14:59
0
0
Šešelju se ponovo sudi zbog nepoštivanja suda
0
Šešelju se ponovo sudi zbog nepoštivanja suda
Vojislav Šešelj
Ponovno prvo stupanje Vojislava Šešelja pred sud u trećem postupku zbog nepoštovanja suda zakazano je za petak, 4. novembra, pred sudijom Burtonom Hallom.
Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, kome se trenutno sudi pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini, Srbija, od 1991. do 1994. godine, optužen je zbog toga što, suprotno nalozima Vijeća, nije uklonio povjerljive informacije sa svoje web stranice, saopćeno je iz ICTY-ja.

Povjerljive informacije koje je Šešelj objavio na svojoj web stranici uključuju četiri knjige čiji je optuženi autor i pet povjerljivih podnesaka koje je on podnio u okviru glavnog postupka i dva prethodna postupka za nepoštovanje suda.

Te knjige i podnesci sadrže povjerljive informacije o više zaštićenih svjedoka koji su svjedočili u glavnom postupku koji se pred Međunarodnim sudom vodi protiv njega po optužbama za ratne zločine.

Ovo je treći put da se Šešelj tereti za nepoštovanje Međunarodnog suda. Prethodne optužbe su se odnosile na dvije od četiri knjige koje su navedene u najnovijoj optužnici.

Žalbeno vijeće je 19. maja 2010. godine potvrdilo zaključak Pretresnog veća da je Šešelj kriv za nepoštovanje suda, jer je u knjizi čiji je autor objelodanio lične podatke zaštićenih svjedoka, i potvrdilo kaznu od 15 meseci zatvora.

Šešelju je naloženo da ukloni tu knjigu sa svoje web stranice.

Postupak za nepoštovanje suda protiv Šešelja pokrenut je po drugi put u februaru 2010. zbog objelodanjivanja ličnih podataka zaštićenih svjedoka u knjizi čiji je on autor, a 31. oktobra 2011. Pretresno vijeće ga je osudilo na kaznu od 18 mjeseci zatvora.

Međunarodni sud smatra integritet svjedoka i povjerljivih materijala ključnim elementima sudskog postupka. Nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudske postupke objavljujući povjerljive informacije krivično je gonjeno i osuđeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: