Odletio u Rusiju
90

Sergej Lavrov završio posjetu BiH, s aerodroma ga ispratila Željka Cvijanović

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov završio je večeras posjetu Bosni i Hercegovini i otputovao sa banjalučkog aerodroma Mahovljani.

Rusku delegaciju sa aerodroma ispratila je premijer Republike Srpske Željka Cvijanović.

Avion sa ruskom delegacijom, koju je predvodio Lavrov, oko 20.00 sati poletio je sa Aerodroma Mahovljani. Lavrov je danas u Banj oj Luci razgovarao sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Prije toga, Lavrov je boravio u Sarajevu gdje se, između ostalog, susreo sa ministrom vanjskih sposlova BiH Igorom Crnatkom te članovima Predsjedništva BiH.

Lavrov je u Sarajevu, između ostalog kazao da je imao sadržajne sastanke sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova BiH. On je rekao da Rusija polazi od bezalternativnosti Dejtonskog mirovnog sporazuma i da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i ustavne ovlasti entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Mi smo zainteresovani za rezultate izbora u BiH koji bi se zasnivali na tim principima. To će doprinijeti konsolidaciji i smatram da će to biti doprinos suživotu u BiH. Mi cijenimo što nam je potvrđen razvoj saradnje. Rusija je također zainteresovana za razvoj saradnje s BiH", rekao je Lavrov.

On je u nekoliko navrata istakao kako je u interesu Rusije očuvanje Dejtona koji se može mijenjati samo uz saglasnost sva tri naroda u BiH.

Šef ruske diplomatije Rusije Sergej Lavrov, koji je rano jutros doputovao u službenu posjetu BiH, nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, pod velikom policijskom pratnjom uputio se u Istočno Sarajevo gdje je upriličen svečani ručak u restoranu Toplik.

U Banjoj Luci je kazao da je BiH je, uskladu s Dejtonskim sporazum, priznata kao nezavisna i suverena i samostana država te kako je onda nedopustiva mogućnost da Zapad imenuje visokog predstavnika BiH, koji smije da ukida bilo koje odluke postignute u direktnom dogovoru tri naroda.

Posjeta Lavrova napravila je malu pometnju u bh. političkom životu. Dodik je prije posjete optužio pojedine oponente, prvenstveno Bakira Izetbegovića, da sabotiraju posjetu Lavrova. Izetbegović je, s druge strane, takve optužbe odbacio.

Tajming današnjeg dolaska Lavrova praćen je uz dozu sumnje zbog činjenice da se odvija u jeku predizborne kampanje te da ona najviše odgovara trenutnoj vlasti u RS-u, a koju drži Dodikov SNSD. Paralela je povučena i s posjetom Recepa Tayyipa Erdogana prije nekoliko mjeseci u Sarajevu kada ga je dočekao predsjednik SDA Bakir Izetbegović.