Šef diplomatije
150

Lavrov: Rusija ne podržava nijednu političku stranku u BiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov održali su konferenciju za medije nakon potpisivanja Plana konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za period 2019/2020.

Crnadak je rekao da posjeta Sergeja Lavrova ima ogroman značaj za BiH te da mu je posebno drago što će posjeta biti realizovana u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci. Ocijenio je da su odnosi s Rusijom veoma dobri te da je govora bilo o dodatnom unapređenju ovih odnosa.

"Zahvalio sam se Lavrovu za rješavanje pitanja klirinškog duga i za otvaranje ruskog tržišta za izvoz naših proizvoda, a prije svega voća. Potpisali smo i plan saradnje kojim su definisane zajedničke aktivnosti za period 2019/2020.", kazao je Crnadak.

Istakao je da Rusija ima principijelan stav kada je riječ o unutrašnjim odnosima BiH te da su bh. vlast zahvalne ruskoj podršci Dejtonskom mirovnom sporazumu i uvažavanju ustavne strukture BiH i pozicije bh. entiteta.

"Dejtonski sporazum je dao dobru osnovu za mir i suživot. Zato nam je podrška Rusije važna. Rusija je bila jedan od kreatora ovog sporazuma", rekao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH kazao je da RS i Rusija imaju posebne odnose koji nisu prepreka razvoju odnosa s BiH, već suprotno. Govora je bilo i o situaciji u regionu te je zaključeno da bi uspješno okončanje dijaloga Beograda i Prištine učvrstilo stabilnost regiona. Dotakli su se i saradnje u UN-u, a Crnadak je kazao kako je uvjeren da će se dosadašnja saradnja nastaviti razvijati.

Crnadak je Lavrovu kazao da se bh. pozicija neće mijenjati kada je riječ o pitanjima vezanim za Srbiju i Kosovo, NATO i sankcije.

"Pored zvanične, izražavam i ličnu zahvalnost Lavrovu što je prihvatio poziv i došao", zaključio je Crnadak.

Lavrov je kazao da je imao sadržajne sastanke sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova BiH. On je dodao da Rusija polazi od bezalternativnosti Dejtonskog mirovnog sporazuma i da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i ustavne ovlasti entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Mi smo zainteresovani za rezultate izbora u BiH koji bi se zasnivali na tim principima. To će doprinijeti konsolidaciji i smatram da će to biti doprinos suživotu u BiH. Mi cijenimo što nam je potvrđen razvoj saradnje. Rusija je također zainteresovana za razvoj saradnje s BiH", rekao je Lavrov.

On je kazao da u BiH posluju velike ruske kompanije te da ove godine Rusija i BiH obilježavaju 40 godina saradnje u naftnoj sferi.

"Nastavljamo naše isporuke gasa bez bilo kakvog problema u BiH", poručio je Lavrov dodajući da BiH i Rusija imaju tradicionalno dobre veze u kulturnom kontekstu.

Šef ruske diplomatije kazao je da će Rusija nastaviti dodjeljivati stipendije bh. građanima koji su zainteresovani za studiranje u Rusiji. Što se tiče potpisanog sporazuma ministarstva vanjskih poslova BiH i Rusije, Lavrov je rekao da je riječ o upoređivanju pristupa o najaktuelnijim pitanjima, uključujući pristupe u EU, UN-u i OSCE-u.

Kako kaže, Rusija podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i poštivanje rezolucije 1244. On je istakao da su Rusija i BiH saglasne da vanjski igrači na Balkanu ne trebaju stvarati konfrontacije i da bilo koji vanjski igrač ne smije misliti kako baš on može dirigovati stvari na Balkanu, a drugima zabranjivati ulaz.

Kaže da je Rusija dobro sarađivala sa EU i ne vidi nijedan razlog zbog kojeg bi se ta saradnja mijenjala.

Novinari su upitali Lavrova da li Rusija podržava neku političku stranku u BiH (prije svega u RS-u) u izbornoj utrci, a šef ruske diplomatije odgovorio je da Rusija ne podržava političke stranke već isključivo građane BiH.

"Mi imamo svoje favorite. Ti favoriti su ljudi koji će glasati za političare. Nikada nikome ne preporučujemo za koga da glasa, jer mi podržavamo građane. Mi ćemo poštovati izbor Bosanaca i radit ćemo s onim predstavnicima kojima građani BiH daju povjerenje", rekao je Lavrov.

Upitan je i da li je pročitao pismo koje mu je uputila grupa građana Pravda za Davida. Odgovorio je da se još uvijek nije upoznao o sadržaju pisma, ali da ga je Crnadak informisao kako su građani poslali pismo. Riječ je uzeo i Crnadak koji je također primio pismo, a koji je kazao da je prenio poziv grupe Pravda za Davida ruskom šefu diplomatije.

"Mislim da je veoma teško postići to da Lavrov večeras bude tamo. Ne zbog njega, već zbog protokola u Banjoj Luci", rekao je Crnadak.