Ugodno druženje
67

Lavrov u Istočnom Sarajevu uživao u domaćim specijalitetima i rakiji

Klix.ba
Šef ruske diplomatije Rusije Sergej Lavrov, koji je rano jutros doputovao u službenu posjetu BiH, nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, pod velikom policijskom pratnjom uputio se u Istočno Sarajevo gdje je upriličen svečani ručak u restoranu Toplik.

Konvoj ruske delegacije od centra Sarajeva do restorana Toplik, koji postaje tradicionalno mjesto okupljanja visokih zvaničnika, osiguravalo je blizu 300 pripadnika osiguranja i policije, a u vrijeme njegovog dolaska u Istočno Sarajevo ulice su bile blokirane.

Kako saznajemo, svečanom ručku su prisustvovale 72 osobe, a služeni su specijaliteti od mesa i ribe, kao i domaća popara, dimljena pastrmka i tartufi s jarećom steljom.

U istom objektu, tokom službene posjete BiH u aprilu ove godine, objedovala je i predsjednica Savjeta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

Prvi čovjek ruskog Ministarstva vanjskih poslova se s kolegom Crnadkom i ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovom počastio domaćom rakijom i kolačem, nakon čega su oko 14:30 sati napustili ugostiteljski objekt.

Lavrov je nakon susreta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu otputovao u Banju Luku gdje će se susresti i s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom. Prema planu i programu predviđeno je da obiđe temelje budućeg srpsko-ruskog pravoslavnog hrama.