BiH
0

Šepić: SDA neće dozvoliti rušenje bilo koje državne institucije

FENA
Senad Šepić
Senad Šepić
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra očekivanim zaključke Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), uz konstataciju da ništa novo nije rečeno, kao ni da kočničari napretka i reformskog puta u BiH nisu jasno navedeni i prozvani.
Senad Šepić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Senad Šepić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
"Također, izostalo je sankcioniranje onih političkih snaga koje uporno podrivaju i osporavaju Dejtonski sporazum i Ustav BiH kao njegov sastavni dio", kazao je potpredsjednik SDA Senad Šepić na pres-konferenciji te stranke u Sarajevu.

Smatramo, dodao je, da nisu ispunjeni uvjeti za okončanje supervizije u Brčko Distriktu.

Navodeći razloge za to, kazao je da je Skupština RS-a 1999. godine odbacila navode konačne Arbitražne odluke o Brčkom i do danas se nije izjasnila o njenom prihvatanju.

Također, pitanje električne energije, snabdijevanja Brčkog od elektroprivreda entiteta, funkcioniranje DERK-a su pitanja koji nisu dokraja definirana; infrastruktura i državne kompanije u smislu aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma o osnivanju državnih korporacija u Brčkom „Luke“, korištenje javne imovine, infrastruktura Telekoma također nisu osnovane niti su riješene.

Šepić je naveo i da institucije vlasti Distrikta nisu dovoljno snažne da se uspješno suprotstave sve prisutnijoj korupciji i kriminalu, što može imati nesagledive posljedice po unutarnji razvoj Distrikta.

Dodao je da pitanje koeficijenta (raspodjela od PDV-a) nije dokraja riješeno, što će bitno uticati na stabilnost Disktrikta, jer krajem 2011. godine ističe zagarantovani koeficijent.

Predstavljanje Brčko Distrikta u institucijama države BiH nije regulirano na pravnoj osnovi.

Šepić je istaknuo da je SDA u potpunosti opredijeljena za provođenje svih odluka Ustavnog suda BiH, ali je zabrinuta činjenicom da se na sjednici PIC-a raspravljalo samo o odluci Ustavnog suda o izbornom sistemu u Mostaru, ali ne i o drugim odlukama Ustavnog suda kao što je naprimjer Zakon o državljanstvu BiH koji tretira pitanje više od milion naših državljana rasutih širom svijeta.

SDA se zalaže za izmjene i prilagodbe Izbornog zakona BiH, ali ne za izmjene kojima će biti obuhvaćen samo Grad Mostar, već i Sarajevo, Banja Luka i druge izborne jedinice.

Ova stranka se, kako je rečeno, čvrsto zalaže da se naredni lokalni izbori u Srebrenici održe po pravilima iz 2008. godine prema kojima će svi Srebreničani, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, imati pravo glasa, bez obzira na njihovo trenutno mjesto prebivališta.

"Ovo pitanje smatramo od izuzetne važnosti, posebno u ovom teškom političkom vremenu", kazao je Šepić.

Po njegovim riječima, SDA najoštrije osuđuje antidejtonske i antiustavne izjave Milorada Dodika u kojima je predsjednik RS-a ovaj put “nasrnuo“ na javni RTV servis, Upravu za indirektno oporezivanje (UIO), Sud i Tužilaštvo BiH.

Također, dodao je, smatramo neprihvatljivim zaključke Hrvatskog narodnog sabora u kojima se poziva na nepoštivanje i neposluh odluka federalnih institucija i organa u vezi s provedenom revizijom boračkih i drugih primanja.

"SDA neće dozvoliti rušenje bilo koje državne institucije i podrivanje ustavnopravnog poretka BiH. Očekujemo da visoki predstavnik, u skladu sa zaključcima PIC-a, osigura puno poštivanje Okvirnog sporazuma za mir, te da u okviru svojih nadležnosti, jasno precizira i sankcionira odgovorne za narušavanje i nepoštivanje Dejtona, to jest podrivanja ustavnog poretka BiH, koje je u posljednje vrijeme sve prisutnije", kazao je Šepić.