SDA se protivi ukidanju OHR-a
0

FOTO / Tihić: Zabrinuti smo zbog Dodikovih antidejtonskih izjava

Piše: J. H.
Na današnjoj redovnoj sjednici, Predsjedništvo SDA izrazilo je zabrinutost zbog političke situacije u BiH, antidejtonskih izjava i djelovanja Milorada Dodika o ukidanju JS BHRT i Uprave za indirektno oporezivanje.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
"SDA neće dozvoliti rušenje bilo koje državne institucije, posebno Uprave za indirektno oporezivanje, niti ćemo dopustiti ukidaje Javnog RTV servisa BiH" kazao je Sulejman Tihić na današnjoj press konferenciji.

SDA se oštro protivi zatvaranju OHR-a i ukidanju supervizije za Distrikt Brčko. Kako kažu u SDA, složena politička situacija u BiH nije povoljna za donošenje ovih odluka.

"Zabrinuti smo zbog poziva dva HDZ-a preko Hrvatskog narodnog sabora za nepoštivanje zakona. Još uvijek, nažalost, nisu ispunjeni uslovi za ukidanje supervizije u Distriktu Brčko, još uvijek postoji Odluka Narodne skupštine Republike Srpske kojom se ne priznaje arbitražna odluka o ustanovaljavanju Distrikta Brčko"; kazao je Tihić nakon redovne sjednice Predsjedništva SDA.

Tihić je kazao kako postoje mnoge prepreke i problemi koji se moraju riješiti prije ukidanja supervizije Distrikta.

"Smatramo da je potrebno donijeti zakon o Distriktu Brčko kojim bi sva pitanja bila riješena i da Distrikt Brčko ne zavisi od volje entiteta", kazao je Tihić.

Kada su u pitanju lokalni izbori u Srebrenici, Tihić je kazao da oni trebaju biti održani po pravilima koji su važili 2008. godine.

"To znači da svi oni Srebreničani koji su imali prebivalište u Srebrenici 1991. godine, a protjerani su, znamo kako i pod kojim okolnostima, imaju pravo glasa bez obzira na to da li su svoje prebivalište prijavili u nekim drugim općinama u FBiH", kazao je predsjednik SDA.

Sulejman Tihić (Foto: Sarajevo-x.com)
Sulejman Tihić (Foto: Sarajevo-x.com)
Ukoliko se ovo ne bi desilo, tvrdi Tihić, ostvarile bi se najave onih koji negiraju genocid u Srebrenici i koji žele da sada dođe načelnik koji će voditi takvu politiku.

"Možete li zamisliti šta bi se desilo sa povratkom, šta bi se desilo sa Memorijalnim centrom i svim onim što Srebrenica znači", dodao je Tihić.

U SDA vjeruju kako je trenutna pozicija međunarodne zajednice veoma pasivna te ništa ne čine da sankcionišu one koji se ponašaju antidejtonski.

"Čak ih i ne prozivaju u tom pravcu što nas veoma brine", kazao je čelni čovjek Stranke demokratske akcije.

Tihić je potvrdio kako još uvijek nema nikakvih informacija o novom sastanku šestorke u cilju formiranja vijeća ministara, ali i dodao to kako u ovoj stranci neće ići ispod onog što su već ponudili ostalim članicama šestorke.