BiH
70

Šepić: Izvršna vlast uglavnom je bila sprovodnik interesa nekolicine

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član predsjedništva Stranke demokratske akcije Senad Šepić kazao je za Klix.ba da su politički lideri u BiH sve do inicijative Evropske unije pravdali zastoj BiH time što je Evropska unija postavila našoj zemlji tešku zadaću. On smatra da je izvršna vlast u BiH do sada bila uglavnom sprovodnik interesa nekolicine.

"Više ne postoji takva vrsta alibija, a mehanizam koordinacije je prvi test na kojem odgovorni moraju pokazati da je vrijeme praznih obećanja prošlo i da se moramo uhvatiti ozbiljnog posla", kazao je Šepić.

Šepić smatra da bh. političari, a posebno oni koji vode političke procese i oni koji su na izvršnim pozicijama, moraju biti motor reformi u BiH.

"Zajednička izjava je dala optimizam da možemo napraviti iskorak, a Evropa nam je na to odgovorila davanjem pozitivnog svjetla i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Uvjeren sam da oni koji misle da od ove zemlje mogu napraviti vlastite male teritorije pod njihovom apsolutnom kontrolom ne mogu uvesti Bosnu i Hercegovinu u EU. Zbog takvog pristupa mi smo zakovani za dno po pitanju integracija", kazao je Šepić.

On je dodao da takav sistem pripada prošlim vremenima i da je takav pristup neprihvatljiv za asocijaciju kakva je EU.

"Naš zakonodavni sistem do sada nije baš imao odgovor na takvu vrstu odnosa, prije svega, zbog potezanja "velikih nacionalnih tema", a izvršna vlast je uglavnom bila sprovodnik interesa nekolicine. Stoga vjerujem da u ovoj zemlji ima više političara, i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti, koji su opredjeljenja da u BiH možemo napraviti potreban unutrašnji dogovor oko reformi i evroatlanskih integracija", optimističan je Šepić.

Dodao je da smo mi kao društvo dugo zaustavljeni, pa će se s toga i lagani napredak osjetiti, ali da to ipak nije dovoljno.

"Mi trebamo biti brzi, da usporedim, kao da se vozimo autoputem 130 km/h, a ne da idemo 40 km/h kakva je prosječna brzina na našim standardnim cestama. Ti političari koji su spremi na takvu brzinu zaslužuju podršku i tada bi i građani konačno mogli imati koristi od politike", zaključio je Šepić.