{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šepić: Izvršna vlast uglavnom je bila sprovodnik interesa nekolicine

27.4.2015. u 10:58
70
9
Šepić: Izvršna vlast uglavnom je bila sprovodnik interesa nekolicine
70
Šepić: Izvršna vlast uglavnom je bila sprovodnik interesa nekolicine
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član predsjedništva Stranke demokratske akcije Senad Šepić kazao je za Klix.ba da su politički lideri u BiH sve do inicijative Evropske unije pravdali zastoj BiH time što je Evropska unija postavila našoj zemlji tešku zadaću. On smatra da je izvršna vlast u BiH do sada bila uglavnom sprovodnik interesa nekolicine.
"Više ne postoji takva vrsta alibija, a mehanizam koordinacije je prvi test na kojem odgovorni moraju pokazati da je vrijeme praznih obećanja prošlo i da se moramo uhvatiti ozbiljnog posla", kazao je Šepić.

Šepić smatra da bh. političari, a posebno oni koji vode političke procese i oni koji su na izvršnim pozicijama, moraju biti motor reformi u BiH.

"Zajednička izjava je dala optimizam da možemo napraviti iskorak, a Evropa nam je na to odgovorila davanjem pozitivnog svjetla i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Uvjeren sam da oni koji misle da od ove zemlje mogu napraviti vlastite male teritorije pod njihovom apsolutnom kontrolom ne mogu uvesti Bosnu i Hercegovinu u EU. Zbog takvog pristupa mi smo zakovani za dno po pitanju integracija", kazao je Šepić.

On je dodao da takav sistem pripada prošlim vremenima i da je takav pristup neprihvatljiv za asocijaciju kakva je EU.

"Naš zakonodavni sistem do sada nije baš imao odgovor na takvu vrstu odnosa, prije svega, zbog potezanja "velikih nacionalnih tema", a izvršna vlast je uglavnom bila sprovodnik interesa nekolicine. Stoga vjerujem da u ovoj zemlji ima više političara, i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti, koji su opredjeljenja da u BiH možemo napraviti potreban unutrašnji dogovor oko reformi i evroatlanskih integracija", optimističan je Šepić.

Dodao je da smo mi kao društvo dugo zaustavljeni, pa će se s toga i lagani napredak osjetiti, ali da to ipak nije dovoljno.

"Mi trebamo biti brzi, da usporedim, kao da se vozimo autoputem 130 km/h, a ne da idemo 40 km/h kakva je prosječna brzina na našim standardnim cestama. Ti političari koji su spremi na takvu brzinu zaslužuju podršku i tada bi i građani konačno mogli imati koristi od politike", zaključio je Šepić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: