{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šepić: Dok mi utvrđujemo nacionalna krvna zrnca, region se razvija i spaja

F
FENA
27.3.2015. u 11:42
627
44
Šepić: Dok mi utvrđujemo nacionalna krvna zrnca, region se razvija i spaja
627
Šepić: Dok mi utvrđujemo nacionalna krvna zrnca, region se razvija i spaja
Dok se mi bavimo razdvajanjem krvnih zrnaca, u drugim zemljama regiona već se razgovara o konkretnim idejama za projekte, napisao je na svom novom blogu poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i direktor Političke akademije Stranke demokarste akcije Senad Šepić.
Od oktobarskih izbora u BiH prošle su 24 sedmice. Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara BiH još uvijek nisu imenovane, konačno su na vidiku rješenja.

"Prvo smo se ubjeđivali u prebrojavanju ministarstava. Prema važnosti i prema broju. I taman kada smo ih rasporedili, saznali smo kako smo se kod nacionalnih krvnih zrnaca preračunali. A time onda dodatno udaljili. I onda sve ispočetka. Valjda je tome stigao kraj, te se može uskoro očekivati novo Vijeće ministar BiH i Vlada FBiH. I dok se mi, po ovim osnovama sabiremo i dijelimo, region se spaja. I hvata priključak za EU", napisao je Šepić.

Tako je u srijedu, naveo je, u Prištini održan sastanak ministara vanjskih poslova i saobraćaja šest zemalja zapadnog Balkana sa komesarima EU – austrijskim komesarom za proširenje i putem video linka sa slovenačkom komesarkom za transport. Sastanak je sazvan s ciljem realizacije obećanja koje je, u ime EU u augustu prošle godine u Berlinu zemljama regiona dala njemačka kancelarka Angela Merkel. Teme prištinskog sastanka bile su konkretizacija regionalnih prometnih i energetskih infrastrukturnih projekata.

EU je još prošle godine ponudila jednu milijardu eura početnih sredstava, koja bi trebala privući dodatne investicije u ove projekte u visini od deset milijardi eura.

"Cilj infrastrukturnih projekata je da uveže i tako stabilizuje šest zemalja zapadnog Balkana između sebe, ali i da nas trajno poveže sa zemljama članicama EU, te da doprinesu ekonomskom rastu u regionu. I povećanju broja zaposlenih, naravno. Naša država u Prištini je propustila da bude predstavljena kao i sve ostale zemlje regiona. Na nivou ministara vanjskih poslova i saobraćaja. U Prištinu su, za razliku od okolnih zemalja, iz BiH išli pomoćnici ministra. I dok se mi bavimo razdvajanjem krvnih zrnaca, u drugim zemljama regiona već se razgovara o konkretnim idejama za projekte. A diplomatije se spremaju da lobiraju za projekte iz kojih će njihove zemlje imati što veću korist", napisao je, između ostalog, Šepić, saopćeno je iz Političke akademije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: