{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šepić: Dok mi utvrđujemo nacionalna krvna zrnca, region se razvija i spaja

F
27.3.2015. u 11:42
627
44
Šepić: Dok mi utvrđujemo nacionalna krvna zrnca, region se razvija i spaja
627
Šepić: Dok mi utvrđujemo nacionalna krvna zrnca, region se razvija i spaja
Dok se mi bavimo razdvajanjem krvnih zrnaca, u drugim zemljama regiona već se razgovara o konkretnim idejama za projekte, napisao je na svom novom blogu poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i direktor Političke akademije Stranke demokarste akcije Senad Šepić.
Od oktobarskih izbora u BiH prošle su 24 sedmice. Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara BiH još uvijek nisu imenovane, konačno su na vidiku rješenja.

"Prvo smo se ubjeđivali u prebrojavanju ministarstava. Prema važnosti i prema broju. I taman kada smo ih rasporedili, saznali smo kako smo se kod nacionalnih krvnih zrnaca preračunali. A time onda dodatno udaljili. I onda sve ispočetka. Valjda je tome stigao kraj, te se može uskoro očekivati novo Vijeće ministar BiH i Vlada FBiH. I dok se mi, po ovim osnovama sabiremo i dijelimo, region se spaja. I hvata priključak za EU", napisao je Šepić.

Tako je u srijedu, naveo je, u Prištini održan sastanak ministara vanjskih poslova i saobraćaja šest zemalja zapadnog Balkana sa komesarima EU – austrijskim komesarom za proširenje i putem video linka sa slovenačkom komesarkom za transport. Sastanak je sazvan s ciljem realizacije obećanja koje je, u ime EU u augustu prošle godine u Berlinu zemljama regiona dala njemačka kancelarka Angela Merkel. Teme prištinskog sastanka bile su konkretizacija regionalnih prometnih i energetskih infrastrukturnih projekata.

EU je još prošle godine ponudila jednu milijardu eura početnih sredstava, koja bi trebala privući dodatne investicije u ove projekte u visini od deset milijardi eura.

"Cilj infrastrukturnih projekata je da uveže i tako stabilizuje šest zemalja zapadnog Balkana između sebe, ali i da nas trajno poveže sa zemljama članicama EU, te da doprinesu ekonomskom rastu u regionu. I povećanju broja zaposlenih, naravno. Naša država u Prištini je propustila da bude predstavljena kao i sve ostale zemlje regiona. Na nivou ministara vanjskih poslova i saobraćaja. U Prištinu su, za razliku od okolnih zemalja, iz BiH išli pomoćnici ministra. I dok se mi bavimo razdvajanjem krvnih zrnaca, u drugim zemljama regiona već se razgovara o konkretnim idejama za projekte. A diplomatije se spremaju da lobiraju za projekte iz kojih će njihove zemlje imati što veću korist", napisao je, između ostalog, Šepić, saopćeno je iz Političke akademije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
U razlazu Elmedina Konakovića i SDA upravu je:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: