Vijeće Evrope
128

Šepić: Ako sutra ne izaberemo pet predstavnika, naš glas u Evropi u 2019. se više neće čuti

S. H.
Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Za ponedjeljak (24. juni) zakazana je hitna sjednica Doma naroda državnog parlamenta, a na dnevnom redu je izbor stalnih komisija i između ostalog delegiranje predstavnika BiH u Vijeće Evrope. Gotovo je izvjesno da delegati iz SNSD-a neće doći na sjednicu, a predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić upozorava kakve posljedice mogu uslijediti.
BiH je već odavno probila rokove, duže od pola godine, jer nije imenovala nove predstavnike u Vijeću Evrope nakon prošlogodišnjih izbora. Izvjesno je da to neće biti učeinjeno ni sutra, a kakve posljedice za našu zemlju dolaze za Klix.ba govori Senad Šepić, koji je u prošlom mandatu bio predstavnik naše države u tom tijelu EU.

"Učešće jedne zemlje u radu Parlamentarne skupštine najstarije i prve međunarodne organizacije nastale nakon Drugog svjetskog rata je vrlo važno i ono predstavlja temelj na kojem se gradi dalja pozicija države, međunarodni ugled i reputacija. Posebno je to važno za zemlje u tranziciji, one sa još krhkim demokratskim institucijama i one koje žele postati dijelom moderne i razvijene Evropske unije", ističe Šepić.

On smatra da aktuelna većina na državnom nivou ogromnu štetu nanosi svima, a prije svega državi BiH neizborom delegacije PS BiH u Vijeće Evrope.

Neozbiljan odnos

"Time pokazuju da nemaju osnovni institucionalni kapacitet, da se dogovore oko 5 imena koja će formalno biti naši članovi u PS Vijeća Evrope, a da ne kažem da pokažu kapacitet da imaju zajednički stav oko nekoga pitanja o kojem se državne delegacije trebaju izjašnjavati. Time još i potvrđuju licemjerno i samo verbalno zauzimamje za EU, jer pitanje imenovanja delegacije u Vijeće Evrope predstavlja minimum odgovornosti i integriteta i ako to niste u stanju uraditi, kako bi iko ozbiljan povjerovao da ćete biti u stanju rješavati druga, puno teža i značajnija pitanja", naglašava naš sagovornik.

Sudeći prema najavama delegata iz SNSD-a u Domu naroda državnog parlamenta, oni neće ni doći na sjednicu, čime će biti onemogućeno i izglasavanje bilo kakvih odluka, a podsjetimo da SNSD u Domu naroda ima četiri delegata.

SNSD koči proces

"Kako stoje stvari, ni u dodatnom roku, do ponedjeljka i početka ljetnog zasjedanja Vijeća Evrope neće biti izabrana delegacija iz BiH i tako ćemo izgubiti pravo učešća u radu najmanje u 2019. godini, naš se glas neće čuti tu. Drugi će o nama i govoriti i donositi odluke. Nećemo učestvovati u izboru i profiliranju politike novog generalnog sekretara Vijeća Evrope, a za tu poziciju kandidatkinja je i ministrica vanjskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić iz Vlade HDZ-a Andreja Plenkovića. Nas koji poznajemo bolje odnose, ne čudi da Čovićev HDZ, drži liniju Dodika koji blokira imenovanje bh. delegacije i time ugrožava i šansu za izbor Pejčinović Burić, ali vjerujem da će to konačno shvatiti i HDZ Hrvatske i prestati sa susjednom zemljom komunicirati isključivo kroz politiku ‘podrške bh. Hrvatima’ na način na koji to radi Dragan Čović", naglašava Šepić..

Pn za kraj dodaje da kada se potvrdi da nema odluke o imenovanju članova delegacije niti u ponedjeljak i da smo propustili i ovu šansu, Vijeće Evrope i Evropska unija bi trebali jasno pozvati na odgovornost one koji su krivi za takvu situciju i staviti te političke lidere na svoje crne liste.

"Jedini jezik koji oni razumiju je jezik sankcije, po uzoru na odluku Sjedinjenih Američkih Država koje su Dodika stavile na svoju crnu listu. Time bi pokazali da razumiju stanje i odnose u BiH i otvoritli put da ova zemlja krene naprijed sa novim ljudima i politikama koje bi dobile šansu da pokažu da ova zemlja hoće i može biti drugačija, evropska i razvijena", zaključio je Šepić.