{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šemsudin Mehmedović: SDA može izbaciti SDP iz vlasti

A
31.5.2012. u 09:23
27
101
Šemsudin Mehmedović: SDA može izbaciti SDP iz vlasti
27
Šemsudin Mehmedović: SDA može izbaciti SDP iz vlasti
Šemsudin Mehmedović
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović najavio je danas mogućnost da njegova stranka u pojedinim kantonima Federacije BiH isključi iz vlasti Socijaldemokratsku partiju (SDP), ukoliko to partija Zlatka Lagumdžije sa partnerima pokuša učiniti na državnoj i federalnoj razini vlasti.
Mehmedović je rekao da SDA vodi "odgovornu i konzistentnu politiku", te da "pozivaju SDP da se uozbilji kada je u pitanju vođenje države i politike na razini države uopće".

SDA se, tvrdi, pokušava uvući u neprincipijelnu politiku lidera pet ostalih stranaka koje imaju vlast na razini države BiH.

"Mi smo i ranije kazali da ne možemo podržati ovakav budžet BiH, koji znači slabljenje države i kapaciteta institucija BiH. U tom slučaju jačaju kapaciteti entiteta i pune se njihovi budžeti. A zna se da u entitetima suvereno vladaju dva, kako kažu, socijaldemokrata - Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija. SDA ne može podržati ovakav budžet koji umanjuje snagu države. Ako neko smatra da takva SDA ne treba biti u parlamentarnoj većini, neka pokrene procedure na svim nivoima za isključenje SDA iz vlasti. Ali, može se desiti i potpuno suprotan efekt i da, zapravo, SDP bude isključen iz izvršne vlasti na pojedinim nivoima", izjavio je Mehmedović za agenciju Anadolija.

Upitan da pojasni na koji način SDP, zapravo, može biti izbačen iz vlasti, Mehedović je istakao da u nekim kantonima ta stranka ima manje zastupnika nego SDA.

"Postoji pozitivna klima da se SDP izbaci iz vlasti. SDP samo namješta svoje stranačke ljude, a koji su nekompetentni. Oni provode stranačku politiku i ne vode računa o građanima. SDA je jedinstvena na tom fonu. Jer, SDP gubi tlo pod nogama i nema rješenje za bh. probleme. Mi smo otvoreni za razgovore o svemu pa i budžetu. Vidite, nezamislivo je da svi amandmani SNSD-a budu prihvaćeni, a naš nijedan. To znači da Dodik upravlja SDP-om i procesima u BiH. Ne želimo učestvovati u takvim procesima", kazao je Mehmedović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: