Nakon neuspješnog sastanka
63

Sulejman Tihić: SDA neće izaći iz Vijeća ministara, neka nas izbace

Anadolija
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je danas za agenciju Anadolija da se ta stranka neće povući iz Vijeća ministara BiH kako su to danas prenijeli pojedini bosanskohercegovački mediji izvještavajući sa sarajevskog sastanka šest vodećih stranaka koji čine koaliciju na razini države.

No, Tihić je ponovio da SDA sutra u Parlamentu BiH neće podržati državni budžet.

"Sada je stvar ostalih stranaka iz državne koalicije da li će donijeti odluku o tome da SDA izbace iz vlasti ili ne. SDA se sama neće povući iz Vijeća ministara BiH. Da li će to odlučiti ostale stranke ili ne, to je na njima. Ako smatraju da SDA koja je uvijek bila dio rješenja, a ne problema, treba izbaciti iz vlasti, to je njihova odluka. Ponavljam, mi se nećemo povući", izjavio je Tihić.

Otkriva da je tokom sastanka "šestorke" čelnik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija "sve vrijeme insistirao na tome da će SDA, ako ne podrži budžet, biti izbačena da iz vlasti".

Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) Milorad Dodik i Mladen Bosić su, kako tvrdi Tihić, na sastanku kazali da je pitanje SDA stvar Lagumdžije, te da će ga oni podržati ako odlučiti isključiti tu partiju iz vlasti na razini BiH.

Na pitanje na koji način će SDA biti isključena iz Vijeća ministara BiH, ako, zaista, tako odluče ostali stranački lideri, Tihić je izjavio da tu proceduru pokreće predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

"Mislim da su sve to poruke pritiska prema SDA da glasa za budžet. No, mi nećemo glasati za ovakav budžet. Nećemo zbog jedne ili dvije fotelje raditi protiv interesa države. Ovdje je prevladao koncept prednosti entiteta u odnosu na državu. Nama je država uvijek bila na prvom mjestu. Nećemo učiniti ništa suprotno interesima države.

SDA nije učestvovala u izradi fiskalnog okvira. Nismo učestvovali u izradi budžeta. Naši ministri u Vijeću ministara BiH su preglasani. Nijedan njihova amandman nije uvažen. Nijedan amandman predsjednika Bakira Izetbegovića, također, nije uvažen. Preglasan je i on. Ne možemo taj budžet podržati, jer ne osigurava neophodna sredstva za funkcioniranje institucija BiH. On ugrožava i put BiH ka EU i NATO", istakao je Tihić.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da "oni koji ne podrže budžet kao najvažnije pitanje političke strukture sami sebe diskvalifikuju iz Vijeća ministara".

Lider SDP Zlatko Lagumdžija rekao je nakon sastanka lidera šestorke u Sarajevu da sutrašnje glasanje o budžetu u Parlamentu BiH "predodređuje sudbinu koalicije na nivou BiH".