{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA: Neozbiljnost SDP-a proizvodi političku krizu na svim nivoima

F
31.5.2012. u 18:34
59
159
SDA: Neozbiljnost SDP-a proizvodi političku krizu na svim nivoima
59
SDA: Neozbiljnost SDP-a proizvodi političku krizu na svim nivoima
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Odluka SDP-a o zahtjevu za razrješenje članova SDA u Vijeću ministara BiH, kao i raskidu koalicije na ostalim nivoima, iako najavljena, iznenadila je Stranku demokratske akcije (SDA).
U SDA smatraju da ovakvom neozbiljnom i neodgovornom odlukom, SDP izaziva političku krizu na svim nivoima vlasti, što direktno šteti interesima Bosne i Hercegovine i njenih građana.

"Nelogično je i neprimjereno tražiti isključenje SDA iz Vijeća ministara zato što se Stranka demokratske akcije protivi smanjenju sa 1.028.000 KM na 950 miliona KM, a potom i zamrzavanju za naredne tri godine državnog budžeta koji nije dostatan za funkcioniranje institucija države BiH, dok se ujedno pristaje na rast entitetskih budžeta", saopćeno je iz SDA.

Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, najavio je danas da ova stranka raskida koaliciju sa SDA, i to na svim nivoima vlasti.

"Nakon što je Šemsudin Mehmedović najavio da i oni mogu nas izbaciti, očekujem da SDA to uradi, a što se SDP-a tiče, bolje je da ovo uradimo odmah, prije nego što bude kasno", rekao je Hadžić medijima.

SDA smatra da je insistiranje na raskidanju koalicije na nivoima gdje ona uspješno funkcionira ukazuje da istinski razlog za ovakvo ponašanje SDP-a nije stav SDA da ne prihvati ovakav budžet institucija BiH.

"Vjerovatno je da je riječ o nekim potpuno drugim interesima i motivima koji za sada nisu dostupni javnosti", stoji u saopćenju.

SDA smatra da je "krajnje neumjesno optuživati SDA da nije opredijeljena za dijalog i dogovor kada je dobro poznato da je baš SDA inicirala i omogućila sve do sada postignute dogovore - od uspostave Vijeća ministara BiH, rješavanja pitanja i principa vojne i državne imovine, popisa stanovništva i sistema državne pomoći.

Stoga, SDA poziva SDP da preispita svoju odluku 'kako bismo nastavili zajedno raditi za dobrobit države i građana. U protivnom, SDP će se morati suočiti sa svim konsekvencama ovakvoga ponašanja', saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: