Upitna zakonitost izbora
77

Selvedin Šatorović nije upisan u registar kao predsjednik Saveza sindikata

Piše: Ibro Čavčić
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Selvedin Šatorović nije mogao biti upisan u registar udruženja Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine kao predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH zbog upitne zakonitosti prilikom provođenja procedure njegovog izbora, saznaje Klix.ba.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine donijelo je 14. januara 2019. godine odluku da se prekida postupak izmjene i dopune registracije u registru udruženja, a koje je pokrenulo novoizabrano rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

"Prekid postupka će trajati do pravosnažnog okončanja postupka pokrenutog pred Općinskim sudom u Sarajevu po tužbi Unije samostalnih sindikata policije FBiH i drugih zastupanih po punomoćniku Asifu Plećanu, advokatu iz Sarajeva", stoji u zaključku Ministarstva pravde BiH.

Savez samostalnih sindikata BiH, na čijem čelu je Selvedin Šatorović, je 19. novembra 2018. godine dostavio Ministarstvu pravde BiH zahtjev za izmjene i dopune registracije u registru udruženja, na temelju odredbi Zakona o udruženjima i fondacijama BiH.

Advokat Elmin Plećan je za Klix.ba kazao da su se obratili Ministarstvu pravde BiH da spriječe upis promjena budući da smatraju da je vanredni kongres održan suprotno statutu i zakonu.

"Obustavom ovog upisa u registar će najvjerovatnije doći do poništenja odluka da je nezakonito sve ono što je rađeno na vanrednom kongresu održanom 21. oktobra 2018. godine u Zenici", kazao nam je Plećan, dodavši da će konačnu odluku donijeti sud.

Mirza Hadžiabdić, član Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije Federacije BiH, izjavio je za Klix.ba da sve što Selvedin Šatorović radi kao predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH nije zakonito.

"Ismet Bajramović također nikad nije upisan u registar što upućuje na to da je i on bio nezakonito na poziciji predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH, ali tada niko nije pokrenuo proces. Sada je 11 sindikalnih udruženja pokrenulo tužbu jer želi sindikat u punom kapacitetu", rekao je Hadžiabdić.

Selvedin Šatorović nije bio voljan odgovoriti na ranije upućena pitanja portala Klix.ba vezana za upitnu zakonitost provođenja procedure njegovog izbora na poziciju predsjednika Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.