"A gdje je pečat?"
56

Ismet Bajramović nije ovlašten za zastupanje Saveza samostalnih sindikata BiH?

Piše: Ibro Č.
Ismet Bajramović (Arhiv/Klix.ba)
Ismet Bajramović (Arhiv/Klix.ba)
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine nema revidiran potpis ovlaštene osobe za zastupanje, uočljivo je u Izvodu iz registra udruženja iz Ministarstva pravde BiH, što upućuje na mogućnost da je Ismet Bajramović nelegitiman predsjednik tog sindikata.

Klix.ba je došao u posjed dokumenta kojim je legitimnost predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Ismeta Bajramovića dovedena u pitanje, ali i svih aktivnosti tog sindikata od 8. maja 2012. do 22. augusta 2016. godine.

Stručni saradnik za pravne poslove Saveza samostalnih sindikata BiH Adis Kečo istakao je za Klix.ba da su oni podnijeli tužbu 2010. godine, jer ih predstavnici Ministarstva pravde BiH nisu htjeli upisati u registar.

"Mi smo dobili presudu 8. maja 2012. godine na Sudu BiH, u kojoj stoji da se Savez samostalnih sindikata BiH upisuje i da ta presuda u svemu zamjenjuje rješenje koje izdaje Ministarstvo pravde prilikom registracije sindikata. Dakle, ukoliko ta presuda zamjenjuje rješenje, onda bi u tom slučaju Ministarstvo trebalo u potpunosti provesti presudu, u smislu da upiše i osobu ovlaštenu za zastupanje i sve generalije u ovom izvodu koji ste vi nama poslali. Stvar je u tome što Ministarstvo pravde BiH ne provodi presudu koju je donio Sud BiH", kazao je Kečo.

Dodao je da kada Ministarstvo pravde BiH izdaje rješenje mora biti upisan naziv udruženja, kao i ime i prezime ovlaštenog za zastupanje, ali da u ovom slučaju Ismet Bajramović nije upisan u registar.

"Mi uopće ne dovodimo u pitanje legitimitet predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH. Predsjednik Ismet Bajramović je legitimno izabran 2010. godine na kongresu, a ovo su političko-nacionalne igre", kazali su nam iz SSSBiH.

Iz Ministarstva pravde BiH su za Klix.ba kazali da je Izvod iz registra udruženja kreiran upravo na osnovu presude Suda BiH.

"Priloženi Izvod Broj: 09-07-1-7587/16 od 22. augusta 2016. godine sadrži podatke koji su upisani u Registar udruženja koji se vodi kod Ministarstva pravde BiH. Datum upisa iz rubrike 4. Izvoda: 08. maja 2012. godine, predstavlja datum kada je predmetni subjekt upisa upisan u Registar na osnovu Presude Suda Bosne i Hercegovine i sadrži podatke iz te presude", rekla nam je Marina Bakić iz Ministarstva pravde BiH.

Predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić nam je kazao kako i oni imaju informaciju da je sud donio odluku da Bajramovićev potpis nije deponovan, odnosno da on nije ovlašten za zastupanje Saveza samostalnih sindikata BiH.

"On nije mogao potpisati Opći kolektivni ugovor s Vladom Federacije BiH i s Udruženjem poslodavaca FBiH. Opći kolektivni ugovor pada u vodu, jer ga je potpisala nelegitimna osoba, a samim tim padaju i svi granski ugovori. Vlada FBiH se o tome ne oglašava, iako znaju za to. To se pokušava sakriti", kazao nam je Kopić u kratkoj telefonskoj izjavi.