Povratak u politiku
119

Selim Bešlagić: Stanje u FBiH odgovara ucjenjivačkom HDZ-u, a PDA je drugo pakovanje SDA

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Nakon osmogodišnje pauze Selim Bešlagić ponovo se vratio u politiku. U razgovoru za Klix.ba Bešlagić je između ostalog govorio o razlozima povratka u politiku, Našoj stranci kojoj je koncem prošle godine pristupio, građanskom bloku koji je formiran u TK, ali i politici koju vode Milorad Dodik i Dragan Čović, za koju smatra da je katastrofalna.

"Nakon završetka mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH kao član SDP-a nisam imao želju nastaviti političku karijeru, nadajući se da će SDP imati potrebu da ovakav kadar poput mene zadrži. Poznata su događanja u okviru toga da ja budem privremeno predsjednik SDP-a i jednostavno su me na Kongresu izigrali oni koji su me predlagali i nisam prošao. Ali, ponosan sam jer je broj glasova tada pokazao da u SDP-u nije jednoumlje, već postoji snaga koja je izabrala da Nermin Nikšić bude predsjednik. Nakon toga sam od SDP-a marginaliziran, nisam pozivan na sastanke, izuzev Programskog vijeća koje, prema mom mišljenju, dobro radi, ali njihovi prijedlozi ne nailaze na realizaciju. Tada sam se jednostavno povukao", podsjetio je Bešlagić na početku razgovora za Klix.ba.

Koncem prošle godine od predsjednika Naše stranke Peđe Kojovića dobio je poziv za angažman, na što je Bešlagić pristao pa je nakon dugog niza godina promijenio stranački dres.

"Nakon osam godina ponovo sam ušao u političku aktivnost s namjerom da promovišem građansku opciju Naše stranke, jer u Tuzli nije imala rezultate. Tako je sve počelo. Nisam se vratio svojom, već voljom ljudi iz politike i građana", istakao je Bešlagić.

Neočekivana dešavanja

Za ovog istaknutog političara i bivšeg načelnika Tuzle posebno je interesantno da su se u predizbornoj kampanji u ovom gradu na političkoj sceni dešavale stvari koje niko nije očekivao. Došlo je do unutrašnjeg pucanja SDA iz čega je proizašao PDA.

"PDA nije ništa drugo do SDA, ali u drugom pakovanju. Agresivnost PDA je bila izuzetno velika i mislio sam da će oni biti jači od SDA na minulim izborima, jer su oko sebe imali okupljene ljude iz SDA. S druge strane, SDP se na proteklim izborima držao svojih stavova da je najjača partija lijeve opcije, a na kraju je pokazao da je relativni pobjednik. Također, izbori su pokazali da su nestale stranke poput BPS-a, BOSS-a...", kaže Bešlagić.

Za Našu stranku kaže da je jedna od najekspanzivnijih, jer se za veoma kratak vremenski period posebno istakla na političkoj sceni te je u Skupštini TK dobila dva mandata.

U ovom zakonodavnom tijelu nedavno formirani građanski blok u kojem su SDP, SBB, DF, Naša stranka i Stranka za BiH imaju većinu od 19 zastupnika, a Bešlagić kaže da je ovaj broj poseban.

"Ovaj broj je čaroban jer je veoma teško napraviti drugi blok sa skupštinskom većinom. Prema mojoj računici, moguće je samo ako SDA i PDA koaliraju, ali to je vjerovatno nemoguće, zbog načina na koji su se razišli. S druge strane, ko god da pokuša napraviti koaliciju, ne može uspjeti u tome jer nema broja 19. Koaliciju bi jedino mogao napraviti SDP, ali bi on tada iskočio iz građanskog bloka, što je skoro nemoguće", smatra Bešlagić.

Trebaju nam sposobni ministri

Smatra da na poziciju ministra trebaju biti postavljene stručne i kompetentne osobe koje će svojim trudom, radom i zalaganjem resore koje zastupaju dovesti do savršenstva.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Nisam za to da postavljamo osobe po političkoj podobnosti. Potrebno je da od svih kandidata dobijemo CV, uvidimo kakvi su rezultati iza njih... Nisam za to da čovjeka uhljebimo, a ranije je upropastio šest preduzeća. Ako nađemo stručne i kompetentne osobe smatram da imamo apsolutnu mogućost uspjeha", smatra Bešlagić.

U narednom periodu navodi da ne treba ići revanšistički u smjenu svih direktora javnih preduzeća, fondova, agencija, upravnih odbora i slično u TK, već je potrebno uraditi kvalitetnu analizu te na kraju odlučiti koji kadar treba mijenjati.

"Po konkursnoj proceduri treba birati kandidate, a nakon što osoba bude postavljena na poziciju, partijsku knjižicu će morati ostaviti po strani. U mandatu mora odgovarati sam za svoje postupke", smatra Bešlagić.

Na nedavno održanim općim izborima Bešlagić je voljom građana izabran za poslanika u Skupštini TK. Ministarska pozicija ga ne zanima, kao ni politička moć u bilo kojem obliku. Cilj mu je da svoja znanja i vještine prenosi na mlade političare.

"Radit ću ono što je u interesu građana TK, bez obzira na stranačku pripadnost. Služit ću im u vidu svih poslaničkih obaveza koje proizilaze, a u strukturi formiranja vlasti ne želim biti na nekoj od pozicija, izuzev u nekoj od devet skupštinskih komisija. U klubu zastupnika Doma naroda Parlamenta FBiH prepustio sam mjesto svojoj kolegici Mireli Trepanić, jer joj želim pomagati da se educira i da joj prenosim svoja znanja i iskustva", nastavlja Bešlagić, naglasivši da će u politici biti sve dok ga zdravlje bude služilo.

Domovi naroda koče razvoj BiH, a HDZ se ponaša ucjenjivački

Ističe i da je struktura vlasti na federalnom i državnom nivou znatno složenija u odnosu na kantone, a domove naroda smatra najvećom kočnicom razvoja Bosne i Hercegovine.

"Iako biste trebali zastupati interese građana određene nacionalnosti, vi imate domove naroda koji djeluju po partijskoj liniji. To je ucjenjivački dom koji može spriječiti ili opstruirati dobar rad vlade. Kod nas nije precizno rečeno šta je to vitalni nacionalni interes, ni u federalnom, ni u državnom parlamentu, što je veliki problem", smatra Bešlagić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Kada je riječ o formiranju vlasti na federalnom nivou, Bešlagić nije previše optimističan, jer bi se to moglo desiti tek za pola godine.

"Mi se moramo suočiti s tim da je stanje loše, a privremena federalna vlast koju danas imamo odgovara HDZ-u, jer se ucjenjivački ponaša. Kako će se federalna vlast tačno formirati nije poznato, ali je sada najveća odgovornost na dijelu građanskog bloka, odnosno SDP-a, koji je na velikim mukama, a one su opet posljedica svega onoga što se u ovoj stranci dešavalo posljednjih 10-15 godina", ističe Bešlagić.

Pasivnost visokog predstavnika u BiH

Kao što je poznato, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je odlučila da će se prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristiti popis iz 2013. i princip 1/1/1, što znači da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ukoliko su izabrani.

Bešlagić kaže da je odluka o tome trebala biti u rukama visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, jer je on, kako je naveo naš sagovornik, zadužen za tumačenje Dejtonskog sporazuma.

"Ukupno stanje zbog pasivnosti visokog predstavnika u BiH, prema mom mišljenju, je uzrokovalo da danas imamo raspravu o tome da li je CIK BiH imao pravo za donošenje ovakve odluke ili ne, da li treba strane sudije izbaciti iz Suda BiH, da li se OHR treba povući i slično. Rješenje za sve probleme je vrlo jednostavno - visoki predstavnik u BiH je trebao napraviti analizu i konstatovati da li je Dejtonski sporazum realiziran 90 posto i tada reći ja odlazim, a ako je ispod 50 posto onda ostati. Kada govorimo o popunjavanju Doma naroda parlamenta FBiH, on je trebao reći da Aneks 7 nije ispunjen do kraja te da treba primjenjivati popis iz 1991. godine. Ali sada treba sačekati apelacije koje su najavljene pa da vidimo šta će se dalje dešavati", smatra Bešlagić.

Osvrnuvši se na djelovanje Dragana Čovića i Milorada Dodika, Bešlagić je rekao da je politika koju oni vode katastrofalna.

"Ovdje nije riječ samo o Draganu Čoviću, veći je problem Božo Ljubić koji je zastupnik bh. Hrvata u Hrvatskom saboru, a faktički negira BiH. Čović bi se više trebao zabrinuti zbog izjava zastupnika u Hrvatskom saboru nego zbog onoga što mi govorimo godinama. S druge strane, ne mogu shvatiti hrvatsku i srbijansku vlast, odnosno Andreja Plenkovića i Aleksandra Vučića koji su spremni razgovarati s osobama s nivoa entiteta, a ne države BiH. Dok je ovo ponižavajuće Milorad Dodik se 'puše' da ima razgovore s Vladimirom Putinom. To je nevjerovatno", kazao je Bešlagić na kraju razgovora za Klix.ba.