BiH
6

Sejdić: Političarima odgovara da nema dogovora o presudi Sejdić-Finci

Anadolija
Dervo Sejdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dervo Sejdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Sarajevu je održana javna debata "Budućnost implementacije presude Sejdić-Finci", presude Evropskog suda za ljudska prava od čije provedbe ovisi evropski put BiH, kao i održavanje Općih izbora 2014., u organizaciji  ACIPS-a, Udruženja “Zašto ne” i Koalicije “Prvi mart”.

Jedan od apelanata u predmetu Sejdić-Finci i član Romskog informativnog centra "Kali Sara“ Dervo Sejdić kazao je da niko u BiH nije svjestan onoga što zemlju očekuje u slučaju ne postizanja dogovora odnosno u slučaju postizanja “kvalitetnog dogovora” lidera političkih partija u BiH.

“Ako bi se dogovorili i provedbu presude uradili kako treba i na vrijeme, mislim da nam to opet ne čini jedan nego deset koraka naprijed ka Evropskoj uniji (EU). Time bismo zaista bili u mogućnosti podnijeti aplikaciju za članstvo u EU, uz sve nedaće koje to članstvo nosi sa sobom, ogromne su prednosti”, pojasnio je Sejdić.

Prema njegovim riječima, nažalost, političarima, kako se njemu čini, više odgovara da nema dogovora.

“Danas smo razgovarali o sastancima po Bruxellesu, Budimpešti, ovdje, Italiji, ne znam gdje su sve putovali naši lideri i kako se odjednom desilo i od strane EU da razgovaraju samo sa petorkom, odnosno sa pet lidera sa područja Federacije. Pitamo se da li je to EU prihvatila prijedlog Republike Srpske i sada pokušava ubijediti ovu petorku da i oni to prihvate ili se radi o nečem drugom”, pojasnio je Sejdić.

On je dodao da je danas govoreno i o zabrinutosti da li će biti sprovedena presuda i na koji način.

“Nije svjedno ako se radi na ukidanju jedne vrste diskriminacije, a proizvodi se druga. Mi smo opet u situaciji da nekog drugog, petog diskriminiramo”, kazao je Sejdić.

Koordinator Koalicije “Prvi mart” Emir Suljagić kazao je da je na debati, skoro pa jednoglasno, konstatovano da pregovori koji se trenutno vode nemaju apsolutno nikakve veze sa suštinom predmeta Sejdić-Finci.

Prema njegovim riječima, Dragan Čović je uz pomoć Evropske unije, odnosno specijalnog predstavnika EU u BiH i šefa Delegacije EU u BiH Petera Sorensena, “kidnapovao ove pregovore”, tako da se oni sada vode o tome da se suštinski pravi treći entitet.

“Moj stav je bio, između ostalih, ukoliko hoće mijenjati Ustav BiH na ovakav način, ukoliko to hoće da urade u skladu sa voljom Čovića i Sorensena, onda moraju raspisati referendum, pa da narod ove zemlje odluči o novom Ustavu”, pojasnio je Suljagić.