BiH
11

Sejdić: Ovo je bila najlošija godina od završetka rata

FENA
Dervo Sejdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dervo Sejdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Protekla godina u Bosni i Hercegovini mislim da je najlošija godina od završetka rata. Najlošija i po političkim porukama, i po radu Parlamenta i Vijeća ministara BiH, kazao je Agenciji Fena potpredsjednik Udruženja Kali Sara-Romski informativni centar Dervo Sejdić.

Dodao je da to nije samo njegova ocjena, "to su ocijenile mnoge stručne osobe i organizacije".

Sejdić navodi da ono što ga najviše brine jeste to da je povećan broj nezaposlenih, da je sve veći broj firmi u stečaju, ili su već u stečaju ili najavljuju stečaj kao rješenje.

"Politička scena se zakomplikovala do te mjere da se vrlo često u javnosti sluša o strahu građana za, ne daj Bože, eventulanim ponovnim sukobima", kazao je Sejdić.

Po njegovim riječima, na međunarodnoj sceni najbolje govori koliko smo bili uspješni suspenzija sredstava iz IPA fondova prema BiH i relokacija tih sredstava na Kosovo.

Dakle, ocjenjuje Sejdić, niti na domaćem, niti na međunarodnom planu ne možemo biti zadovoljni učinjenim.

"Nažalost, moja ocjena je da je ovo najlošija godina od kraja rata" kazao je Sejdić.

On ističe da bi u narednoj godini, prije svega, trebalo „odblokirati dvije zadaće koje je postavila Evropska unija pred BiH“. Prva je presuda u predmetu „Sejdić-Finci“, a druga je državna imovina.

"Oko te državne imovine skoro da ima i finalni dogovor i sporazum političkih lidera u BiH. Međutim, o presudi 'Sejdić-Finci' još nemamo ni blizu dogovora, ni blizu približenih stavova političkih partija. To su, po meni, dvije ključne zadaće koje bi morale biti riješene", kazao je Dervo Sejdić, koji je i jedan od apelanata pred Sudom u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci".