BiH
7

Finci: 2013. je još jedna godina u nizu koju su "pojeli skakavci"

FENA
Jakob Finci (Foto: Klix.ba)
Jakob Finci (Foto: Klix.ba)
Nažalost, 2013. je još jedna godina u nizu koju su, da tako kažem, "pojeli skakavci". Jednostavno, BiH nije krenula ni koraka naprijed, ni prema euroatlantskim integracijama, ni prema rješavanju svojih unutrašnjih problema - korupcije, nezaposlenosti, niskih penzija, neredovnih plaća i svih ovih problema s kojima živimio, kazao je Agenciji Fena predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Po njegovim riječima, jedna od definicija Bosne i Hercegovine jest da je to jedna zemlja s dva entiteta, tri naroda, četiri tradicionalne religije i stotinu problema.

"Tek jedan od tih stotinu problema je rješavanje presude Sejdić-Finci. Ali, i kada to riješimo, a nadati se da ćemo riješiti početkom sljedeće godine da bismo mogli normalno da održimo izbore, nećemo riješiti ostalih 99 problema koji su nam toliko, rekao bih, važniji", kazao je Finci, jedan od apelanata u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u ovom predmetu.

Dodao je da je za svijet nepojmljivo da u 21. stoljeću u Evropi postoji zemlja koja pravi razliku između svojih građana samo zbog nacionalnog porijekla „i zbog toga je taj princip koji je Evropa već davno usvojila tako važan Evropi i toliko nas tim pritišću“.

"Međutim, kad to riješimo niti će narasti plaće, niti će prestati korupcija, niti će nam se povećati zaposlenost. To je jedna od stvari koju moramo riješiti, međutim, punom parom se moramo truditi da riješimo sve druge probleme koji su pred nama", kazao je Finci.