BiH
15

Finci: Blokirali smo sebi evropski put i pitanje je kad ćemo ga odblokirati

FENA
Jakob Finci (Foto: Klix.ba)
Jakob Finci (Foto: Klix.ba)
Nije bilo realno očekivati, pošto 45 mjeseci nismo uspjeli ništa da napravimo, da ćemo za četiri i po dana postići traženi dogovor, kazao je danas Agenciji Fena predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, jedan od apelanata u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, upitan da prokometira činjenicu da ni na današnjem sastanku u Briselu nije postignut dogovor o implementaciji presude „Sejdić-Finci“.

Po njegovim riječima, žalosno je što je tako, „ali to je naša realnost“.

"Ovim smo sami sebi blokirali evropski put i pitanje je kad ćemo ga odblokirati", rekao je Finci, dodajući da ne misli da se Evropa samo šalila kada je upućivala sve svoje ultimatume u cilju realizacije, odnosno implementacije ove odluke.

Dodao je da smatra da "naši lideri nisu ozbiljno shvatili šta znači suspenzija iz Vijeća Evrope".

"Da li su imali na umu da to znači i prekidanje svih ekonomskih, odnosno finansijskih odnosa sa finansijskim institucijama od kojih, na žalost, poprilično zavisimo ovih dana. Jer, onog časa kad ste suspendovani iz Vijeća Evrope suspendovani ste i iz saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama koje jednostavno nisu spremne da finansijski pomažu nedemokratske zemlje. A time što su vas suspendovali vi postajete nedemokratske zemlja", kazao je Finci.

Finci je istaknuo da je jedino što se može učiniti sada, "da se malo presaberemo".

"Da sjednemo za sto, da malo zaboravimo svoje lične sujete i opterećenja zato što nismo prihvatili ono što drugi predlažu. Da pokušamo naći rješenje koje će ipak BiH u ovom 21. vijeku približiti Evropi, a ne udaljiti je od Evrope i ostaviti je kao 'crnu rupu' ne samo na Balkanu nego i u ovom dijelu Evrope, kao jedinu zemlju koja nema nikakve relacije sa Evropskom unijom, koja nema nikakve perspektive da jednog dana uđe u tu Uniju jednostavno zato što ne može da poštuje osnovna ljudska prava, a to je da sve građane svoje zemlje tretira ravnopravno. Ako tako nešto ne možemo uraditi, onda ne možemo ni očekivati da će nas međunarodna zajednica primiti kao ravnopravnog člana u svoje redove. Bez toga ostajemo 'crna rupa'. Čini se da smo, putem svojih lidera, sami to tražili", kazao je Finci.