{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Treba uvesti građansko u zemlji koja je postavljena na krive noge

13.10.2013. u 13:05
152
143
Lagumdžija: Treba uvesti građansko u zemlji koja je postavljena na krive noge
152
Nalazimo se na prekretnici kada više nije pitanje da li ćemo moći da u kratkom vremenu kroz implementaciju odluke Sejdić-Finci dođemo do onoga što je naš ideal, kazao je danas lider Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Zlatko Lagumdžija.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Govoreći kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Implementacija odluke Sejdić-Finci u procjepu etničkog i građanskog", Lagumdžija je rekao da se sada postavlja pitanje kako uspjeti doći do rješenja, koje će dati šansu da se građansko i nacionalno počnu susretati kako bi BiH ulaskom u Evropsku uniju bila država kakva zaslužuje da bude.

"To je država kao svaka u Evropi, u kojoj sasvim prirodno, pripadnici svih etničkih grupa i oni koji ne spadaju u kategoriju konstitutivnih naroda uživaju ista prava", pojasnio je Lagumdžija.

Posebnu važnost Lagumdžija pridaje onome "šta je danas moguće", a to je da li ostati u statusu quo, koji mnogi priželjkuju, ili napraviti pomak u kojem će se zadovoljiti suština odluke Sejdić-Finci.

"Odluka treba biti pravno čista, zadovoljavati u potpunosti vrijednosti Evropske unije, i što je najvažnije, da zadovoljava vrijednosti na kojima treba da počiva jedna drugačija, nova, a istorijski poznata Bosna i Hercegovina. Svaki ustav je odraz političke volje, koja se nalazi u Parlamentu BiH, i ta politička volja je danas većinska da bi zadržala status quo. Ili da bi još jače pocrtala segregaciju umjesto saradnje u BiH", istakao je Lagumdžija.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Kada se govori o političarima, tj. politikama u BiH, nastavio je Lagumdžija, radi se o dvije vrste, jednoj politici koja nastoji da i dalje dominira nacionalno i da objektivno institucionalizira kroz odluku Sejdić-Finci podjele u društvu i jasno je da se takve politike mogu identifikovati sa imenom i prezimenom ljudi.

"S druge strane, imate politike i ljude koji pokušavaju da otvore proces integriranja BiH, koji za cilj imaju BiH kao civilno i građansko društvo u kojem se uvažavaju temelji ove zemlje nastali na ZAVNOBiH-u. Imamo dvije suprotstavljene politike i prirodno je da one ne mogu imati zajedničku viziju u mjeri u kojoj se ne pokušava praviti dogovor da napravimo neku vrstu kohabitacije između te dvije vizije", pojasnio je Lagumdžija, dodavši da sada treba uvesti "građansko u zemlju koja je u Dejtonu postavljena na krive noge".

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Finci: Prevazići stanje u kojem se kompromis smatra porazomŽalosno je što ni nakon četiri godine nije pronađeno rješenje za nešto što djeluje kao jednostavan pravni problem, rekao je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, jedan od apelanata pred Evropskim sudom za ljudska prava zajedno sa Dervom Sjedićem, već je od toga napravljen vrhunski politički problem.

"Ja sam siguran da ćemo mi ipak, ako mislimo ostati država, morati nešto da uradimo po pitanju implementacije odluke. Samo je pitanje kada će lični animoziteti među našim političarima i taj veliki egocentrizam koji vidimo kod sviju njih, jer kompromis je nešto što se u ovoj zemlji smatra porazom, a ne političkim dogovorom, moći da se prevaziđu", rekao je Finci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: