BiH
10

Sejdić i Finci: Političari se nikada neće dogovoriti

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dervo Sejdić i Jakob Finci, apelanti pred Evropskim sudom za ljudska prava, nakon još jedne runde neuspjelih pregovora o primjeni presude "Sejdić i Finci", smatraju da od rješavanja tog pitanja u Bosni i Hercegovini ne može biti ništa dok se predmet ne vrati tamo gdje mu je i mjesto - na pravni umjesto na politički teren.

Ovaj, relativno jednostavan pravni problem, davno bi bio riješen da su za njega zaduženi eksperti, smatraju apelanti.

"Ovako, "preselio" se na političko polje, što nije u duhu presude Evropskog suda", naglašava u izjavi za Agenciju Fena Jakob Finci.

Nakon trinaestosatnog sastanka bh. političkih lidera s evropskim komesarom za proširenje Stefanom Fueleom u Sarajevu, koji je završen jutros bez konkretnog dogovora, Finci smatra da je došlo vrijeme da lideri priznaju poraz ove misije jer ni nakon četiri godine nisu uspjeli provesti nešto što je "relativno jednostavan pravni problem".

"Trebamo biti spremni da nas Evropa kazni. Naročito je teško priznati da će nam jedan broj ekonomskih finansijskih infuzija presušiti jer međunarodni partneri nisu spremni pomagati nedemokratskim državama. Dio odgovornosti snosi i međunarodna zajednica jer ono što je posao Vijeća Evrope preuzela je Evropska unija", kaže Jakob Finci.

Dervo Sjedić ističe da se predmet "Sejdić i Finci", nakon što je izmješten iz institucija i na teren političkih nesuglasica, prvenstveno mora vratiti pravnim ekspertima, pa onda Parlamentu jer, u protivnom, ostane li u neučinkovitim pregovorima, od primjene ne može biti ništa.