BiH
4

Finci: U načinu razmišljanja naših političkih lidera ništa se nije promijenilo

FENA
Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na žalost, nije bilo za očekivati da će se na posljednjim razgovorima u Sarajevu postići neki uspjeh u implementaciji odluke „Sejdić-Finci“ jer se u načinu razmišljanja naših političkih lidera ništa nije promijenilo - kazao je danas Agenciji Fena Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i jedan od apelanata u predmetu "Sejdić-Finci“.

Prema njegovim riječima, to što je evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle izjavio da se na ovaj način on lično i Evropska unija povlače iz napora da se ova odluka implementira je ustvari očekivan potez.

-"Ako neko treba iz Evrope da nam pomogne u tome onda je to Vijeće Evrope, jer je sud u Strazburu njihov organ i oni su donijeli tu odluku i oni bi nam trebali pomoći u implementaciji", kazao je Finci.

Međutim, dodao je on, ako mi sami ne preduzmemo neke korake, teško da će nam iko pomoći.

"Očito je da je kod nas već počela predizborna kampanja i da u ovom periodu teško da ćemo odluku implementirati do 5. ili 12. maja ove godine kad je krajnji rok, jer počinje predizbornih šest mjeseci kad se više ne mogu mijenjati zakoni koji se odnose na izbore", kazao je Finci.

S druge strane, naveo je on, bit će jako neugodno imati po drugi put nakon donesene presude u Strazburu izbore koji ne zadovoljavaju demokratske kriterije, za koje je Vijeće Evrope već najavilo da ih neće priznati, što može producirati i ukidanje prava glasa ili čak suspenziju BiH u Vijeću Evrope.

"Ali, šta drugo reći nego sami smo to tražili i što smo tražili to smo i dobili", kazao je Finci.

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle je ranije izjavio da je rezultat ovosedmičnog sastanka s predstavnicima političkih lidera o implementaciji presude Evropskog suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci“ bio veoma razočaravajući, te da je on zaključio svoj angažman u vezi s tim pitanjem.

Također je kazao da je tokom čitavog ovog procesa prisustvovao tome da su neki od učesnika u ovom procesu učinili sve što su mogli, ali da je vidio i neke koji su govorili, ali nisu činili nikakav iskren napor.