BiH
23

Šefovi misija zemalja EU: Bh. vlasti da se s poštovanjem odnose prema javnosti

Klix.ba
Aktivno sudjelovanje građana je od suštinskog značaja za zdravu demokratiju, bez obzira da li je riječ o izborima ili demokratskim aktivnostima, te je od vitalnog značaja za proces integracije u EU, zajednička je izjava šefova misija zemalja EU u vezi s protestima u BiH.

"Sudjelovanje u protestima na miran način i u skladu sa zakonom je pravo građana. Protesti moraju biti održani u miru, i osuđujemo nasilno djelovanje. Nasilje, bez obzira da li je usmjereno protiv policije, novinara, demonstranata, javne ili privatne imovine, je apsolutno neprihvatljivo.

Očekujemo od svih vlasti u BiH da djeluju sa dužnim poštovanjem prema javnosti i poštuju ličnu slobodu izražavanja, slobodu okupljanja i sve zakonske procedure koje se odnose na sve one koji su pritvoreni", stoji u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Navodi se da je otvoreni dijalog između građana i vlasti od izuzetne važnosti u trenutnoj društvenoj, ekonomskoj i političkoj situaciji.

"Sada je od vitalne važnosti da lideri i političari Bosne i Hercegovine, kao prvi korak, pažljivo saslušaju probleme svih građana ove zemlje. Stoga, očekujemo od svih lidera i političara u Bosni i Hercegovini, bez izuzetka, da se uključe u dijalog sa građanima. Ovaj dijalog mora da se pozabavi pitanjima kako ojačati vladavinu prava, oživiti ekonomiji i poboljšati sveukupnu kvalitetu života, kao i budućnost mladih. Potom, moraju direktno i na vjerodostojan način konkretnim aktivnostima ponuditi odgovore.

Najoštrije odbacujemo bilo kakav pokušaj da se nedavna dešavanja iskorištavaju sa ciljem podizanja nacionalnih tenzija, te ohrabrujemo nastavak normalnog javnog života", zaključuju šefovi misija zemalja EU.