BiH
369

Reakcije ambasada i OHR-a: Građani imaju pravo na proteste, ali bez nasilja

Piše: A. Dž.
Sa protesta u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sa protesta u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina danas je svjetska vijest! Protesti koji su organizirani širom zemlje eskalirali su i pretvorili se u rušilački pohod grupa huligana, koji su divljali Tuzlom, Sarajevom, Zenicom...zapaljene su zgrade kantonalnih vlada u ovim gradovima i pričinjena ogromna materijalna šteta, a desetine građana i policajaca je povrijeđeno.

Komentar o trenutnoj situaciji u zemlji potražili smo od diplomatskih predstavništava i Ureda visokog predstavnika u BiH. Svi su složni u jednom - protesti da, nasilje ne!

"Prava građana na protest i slobodu izražavanja su osnovna prava, sve dok se ostvaruju na miran način i u skladu sa zakonom. Sva pitanja u vezi s ponašanjem policije tokom protesta treba postaviti nadležnim sigurnosnim agencijama i drugim predstavnicima vlasti", rekao je za Klix.ba Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Klix.ba su rekli da protesti predstavljaju želju građana da se obrate predstavnicima vlasti što se podrazumijeva u svim funkcionalnim demokratskim društvima.

"Pozivamo sve demonstrante da protestiraju mirno i u skladu sa zakonom, a vlasti da ne koriste prekomjernu silu".

Iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu ističu da je tokom protesta jako bitno poštovati zakone.

"Pravo na proteste je esencijalno za funkcionisanje jednog demokratskog društva. Ali svaki protest se mora održavati u skladu sa zakonima i bez ikakvog nasilja", odgovor je Britanske ambasade u Sarajevu.

I Njemačka ambasada u Sarajevu ima sličan stav.

"Protesti su važan integralni dio žive demokratije. Mi međutim pozivamo sve sudionike da odustanu od upotrebe sile i da svoje zahtjeve zastupaju na razborit i miran način", ističu iz Ambasade Njemačke.