Nakon sastanka u Karađorđevu
0

FOTO / Šefovi država: "Otvoreno smo razgovarali i postigli dogovore"

SRNA
Šefovi Srbije, BiH i Turske zaključili su danas na zajedničkom sastanku u Karađorđevu da je proces evropskih integracija zemalja regiona od izuzetne važnosti, kao i da je regionalna saradnja neophodan preduslov uspjeha tih integracija.
"Na sastanku smo otvoreno tretirali razna pitanja od zajedničke važnosti, u prijateljskoj atmosferi, tragajući za zajedničkim rješenjima, te podržavajući suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja", navodi se u zajedničkom saopštenju sa trilateralnog sastanka posvećenog unapređenju međusobne saradnje s ciljem promovisanja mira, stabilnosti, tolerancije, zajedničke budućnosti i evropske perspektive ovih država.
Predsjednici Srbije Boris Tadić i Turske Abdulah Gul, te predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, bošnjački i hrvatski član Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić, dogovorili su da se međusobno podržavaju na putu evropskih integracija, te da aktivno rade na unapređenju ekonomske saradnje i zajedničkog učešća u infrastrukturnim projektima bitnim za sve zemlje regije.
Šefovi država dogovorili su i da podstiču saradnju institucija obrazovanja, kulture, nauke i sporta, podstiču napore na eliminisanju predrasuda (u sistemima obrazovanja) i podstiču međuvjerski dijalog u regiji.
Dogovoreno je da se trilateralni sastanci nastave i u budućnosti, te da naredni sastanak bude održan u BiH do kraja ove godine.