Trilateralni sastanak
0

Komšić, Josipović i Tadić na Brijunima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na Brijunima bi u ponedjeljak trebalo da bude održan trilateralni sastanak predsjednika Republike Hrvatske, Republike Srbije Ive Josipovića, Borisa Tadića i članova Predsjedništva BiH - predsjedavajućeg Željka Komšića i članova Predsjedništva Bakira Izetbegovića i Nebojše Radmanovića.

Sastanak lidera tri države dogovoren je tokom zvanične posjete predsjednika Srbije Sarajevu 6. jula, a očekuje se da teme susreta budu otvorena pitanja među zemljama regiona i druga pitanja od značaja za Srbiju, Hrvatsku i BiH, javio je Tanjug.

Trilateralni sastanci najviših zvaničnika regiona održavani su u proteklih godinu i pol dana nekoliko puta s ciljem da se zatvore teška pitanja i rane iz perioda ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, te da se da podsticaj saradnji na ekonomskom planu i pruži međusobno ohrabrenje i podrška na putu ka Evropskoj uniji, kojoj teži cijeli region.

Članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Srbije su prethodno razgovarali krajem aprila ove godine u Karađorđevu, a na tom sastanku je učestvovao i turski predsjednik Abdulah Gul.

Sa sastanka je tada poručeno da je postignut dogovor da se tri države u budućnosti iskreno pomažu u procesu eurointegracija, ali bez miješanja u unutrašnje stvari susjeda.