BiH
77

Šefik Muminović tvrdi da je otpušten, Džemal Zahirović negira, a Esad Ćesko kaže da mu Šefik prijeti

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prije mjesec dana demobilisani borci Šefik Muminović i Džemal Zahirović krenuli su prema Sarajevu s ciljem da se javno spale. Tada im je u Sarajevu ponuđeno niz obećanja koja su ih trebala odvratiti od tog nauma.

Ispred Vlade Federacije BiH Muminoviću i Zahiroviću ugovor na godinu dana, uz plaću od 400 KM mjesečno, ponudio je direktor Šipada Esad Ćesko.

No, samo mjesec dana poslije, ugovor o radu mu je, kako tvrdi Šefik, otkazan a on se ponovo treba prijaviti na Zavod za zapošljavanje.

“On nas je prijavio 14. aprila, a odjavio 5. maja. On nam to nije javio već sam to saznao kad sam pokušao da ovjerim knjižicu prije nekoliko dana. Jučer sam ga nazvao, ali mi je on samo opsovao i spustio slušalicu”, kaže za Klix.ba Šefik Muminović.

Napominje da je od Ćeske tražio da im vrati njihove papire kako bi se mogli prijaviti na Zavod za zapošljavanje, ali je on to odbio učiniti. Do sada im je od Šipada uplaćeno ukupno 190 KM.

Šefik najavljuje da će u utorak ponovo doći pred zgradu Vlade Federacije, a kaže da će ovaj put po svaku cijenu insistirati na rješenju svojih problema.

S druge strane, direktor Šipada Esad Ćesko tvrdi kako oni nisu otpušteni te da se i dalje vode kao zaposlenici njegove firme.

“Dobili su plaću za april. I dalje su prijavljeni. Međutim, u ponedjeljak ću sa svojim saradnicima vidjeti šta da radimo sa Šefikom koji je problematičan, dok je Džemal korektan”, kaže za Klix.ba Ćesko.

On tvrdi da mu je Šefik tražio 1.500 KM jer je navodno morao kupiti kravu te da mu je prijetio i psovao, što je, navodi Ćesko, uredno prijavio policiji.

Tvrdi da su u ovom trenutku uredno prijavljeni te da će zbog svega pokrenuti krivični postupak protiv Šefika.

“Ni za Šefika nisam donio konačnu odluku, ali nije korektno da me se blati i da mi prijeti jer me dovodi u nezgodnu situaciju”, kaže Ćesko.

Navode Esada Ćeske za Klix.ba potvrdio je i drugi borac Džemal Zahirović.

“Nisam otpušten, za nepunih deset radnih dana primio sam 190 KM. Hvala Ćeski, a Šefik je huškač. Da sam znao da je takav ne bih s njim ni dolazio”, kaže Džemal.