BiH
57

Još nisu ispunjena obećanja data Šefiku i Džemalu: Nadamo se da nas nisu slagali

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prije dvije sedmice demobilisani borci Šefik Muminović i Džemal Zahirović krenuli su prema Sarajevu s ciljem da se javno spale. Tada im je u Sarajevu ponuđeno niz obećanja koja su ih trebala odvratiti od tog nauma. Ipak, nijedno obećanje nije ispunjeno.

Ispred Vlade Federacije BiH Muminoviću i Zahiroviću ugovor na godinu dana, uz plaću od 400 KM mjesečno, ponudio je direktor Šipada Esad Ćesko.

Tada im je obećano da će i institucije sistema riješiti neke od njihovih problema. Dvije sedmice poslije, Zahirović i Muminović su u gorem položaju nego ranije.

Kažu da ih u proteklom periodu niko nije kontaktirao niti im je ponuđena bilo kakva jednokratna pomoć ili dugotrajnije rješenje.

“Nas niko nije kontaktirao. Ja evo sad čekam šta će biti, ako se ne riješi nema te sile koja me može spriječiti da dođem gore i da se polijem gorivom i zapalim”, kaže Šefik za Klix.ba.

Dodaje da ih nije kontaktirao ni Ćesko. Odjavljeni su sa biroa za zapošljavanje, a navodno im je obećano da će im u utorak bit uplaćena neka sredstva ali se to nije desilo. Sad nemaju pravo na liječenje jer nisu na birou.

Radne knjižice su još uvijek kod njih. Ništa nije bilo ni od njegovog zahtjeva da mu se sin zaposli u rudniku.

“Neću odustati od svojih zahtjeva. Obećali su nam bili i u ministarstvu, ali su nam odobrili 150 KM koje nam još nisu isplaćene”, kaže Muminović koji dodaje i da tih 150 KM, jednom kad dođu, treba podijeliti na osam članova porodice.

Džemal je prije sedam dana imao operaciju prilikom čega su mu izvađeni geleri iz desnog dijela glave. Kaže kako je sada ni na nebu ni na zemlji, jer ne može da koristi besplatno zdravstvenu zaštitu jer nije prijavljen na Zavod za zapošljavanje niti je zaposlen.

“Ja sam zvao Ćesku. On je nas ovdje odjavio s biroa i sad nemam prava na liječenje a upravo sam operisan. Bio nam je obećao poslati poštom ono što nas sljeduje od primanja, ali do sad nismo ništa dobili. Obećao je doći kod nas poslije 01. maja, a ako ne dođe ja ću morati doći u Sarajevo da se vidim s njim”, kaže Zahirović.

I on je dobio jednokratnu pomoć u iznosu od 150 KM koje mu još nisu uplaćene. I Šefik i Džemal kažu kako se nadaju da će barem dio obećanja nadležni ispuniti te da ih neće još jednom prevariti.