BiH
34

SDU: Sramotno obilježavanje mjesta sa kojeg su Sarajlije bombardovane

Klix.ba
Krst na Zlatištu (Foto: Klix.ba)
Krst na Zlatištu (Foto: Klix.ba)
Povodom postavljanja pomen krsta na Zlatištu, KO SDU Sarajevo, kao članica koalicije "Zajedno za promjene" oglasio se saopštenjem za javnost u kojem "najoštrije osuđuju postavljanje spomen krsta na Zlatištu i taj čin smatraju plaćenom predizbornom provokacijom usmjerenom ka podizanju međunacionalnih tenzija".

"Također, najoštrije osuđujemo i izjavu zamjenika Predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staše Košarca (SNSD) da je spomenik podignut i da to predstavlja samo privremeno rješenje", istaknuto je.

KO SDU Sarajevo smatra nečasnim, neprimjerenim i sramotnim činjenicu da bilo koja politička stranka ili državna institucija podržava obilježavanje bilo kojeg mjesta sa kojeg su građani Sarajeva konstatno bombardovani i gađani za vrijeme opsade Grada Sarajeva i agresije na Republiku BiH.

"Sa takvih dobro utvrđenih položaja, među kojima je i Zlatište, tokom opsade u prosijeku je na grad ispaljivano 320 projektila teške artiljerije dnevno. Stoga, smatramo da je obilježvanje takvog mjesta sa kojeg je tokom četiri godine granatama i snajperskom vatrom polako ubijano više od 14.000 Sarajlija od čega je 1.600 žrtava djeca, šamar cijeloj Evropi i tekovinama antifašizma. Mišljenja smo da ljudi koji su postavili to obilježje uopšte ne vjeruju u Boga iako ga uzimaju kao opravdanje za ovaj sramotan čin. Podsjećamo javnost da su zapovjednici Sarajevsko-romanijskog Korpusa VRS osuđeni zbog neselektivnog granatiranja grada Sarajeva i namjernog izazivanja civilnih žrtava pred Haškim tribunalom. General Stanislav Galić je za to djelo osuđen na doživotnu robiju, a general Dragomir Milošević na 29 godina robije", saopćeno je iz KO SDU Sarajevo.

Komisija za državnu imovinu BiH nije odobrila podizanje ovog spomenika, jer je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio da se preisipita odluka od 19. novembra 2012. godine, kada je odlučeno da se parcela državnog zemljišta izuzme i dodijeli lokalnim vlastima u RS-u.

Stoga, KO SDU Sarajevo očekuje reakciju OHR-a i napokon odlučniju reakciju Valentina Inzka koji mora spriječiti ovakvu vrstu provokacija koje su usmjerene na izazivanje političke nestabilnosti Bosne i Hercegovine i podizanje međunacionalnih tenzija, navodi se u saopćenju za javnost SDU BiH.